Touristik Label - 121MN01: Creasta principală etapa 1: Pasul Liban - Staţiunea Harghita Mădăraş - Staţiunea Harghita-Băi

Traseul de creastă ce leagă Munții Gurghiului de Harghita-Băi
Traseul 1 Bandă Albastră este primul segment din traseul de creastă al Munților Harghitei, făcând trecerea între Munții Gurghiului și Munții Harghitei. Parcurgem câteva vârfuri de altitudine medie, vizităm rezervația Lacul Dracului, Cabana Harghita Mădăraș și poposim în staţiunea Harghita-Băi. Vederi spre culmile înconjurătoare și stațiuni.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
35,57km
Durată
13:15-14:00h
Urcare
1568m
Coborâre
1241m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din Pasul Liban pe drum forestier. Urcă treptat spre Vf. Alunului după care urmează un coborâş uşor până la Lacul Dracului. Traseul incepe să urce, trece pe sub Muntele Observator, Muntele Mic şi Vf. Fertău. De aici urmează un coborâş până în Pasul Fertău după care traseul trece prin Colţul Sfatului, sub Vf. Mina Mare, sub Vf. Tărhăuaş după care ajunge pe un drum forestier care ţine până ajunge în staţiunea Harghita Mădăraş. Traseul continuă spre Poiana Rákosi Sáté (Sed), trece sub Vf. Racul, Vf. Harghita Siculeni şi Vf. Harghita Ciceu după care coboară în staţiunea Harghita-Băi.

Etape

Pasul Liban - Lacul Dracului - Pasul Fertău - Staţiunea Harghita Mădăraş - sub Vf. Harghita Ciceu - Staţiunea Harghita-Băi

Descriere

 

Traseul BA face legătura între Munții Gurghiului și Munții Harghitei, trecând peste Muntele Șumuleu. Un traseu lung, dificil, de străbătut în 2-3 etape, cu peste 2500 m diferențe de nivel, în. 12 - 14 h de drumeție. Iarna, poate pune probleme - potrivit pentru schi de tură.

Pornim de pe DJ 138 (Odorhei Gheorgheni), din Pasul Șicas (Liban), unde BA coboară de pe Vf. Amza (1694 m), extremitatea estică a muntelui Șumuleu, din Munții Gurghiului. De aici urmăm un drum forestier care ne urcă treptat peste Culmea Ostoraș spre Vf. Alunului, aflat în sectorul nordic de creastă al Munților Harghitei. Aici întâlnim variată CA (traseul 8) Izvoru Mureșului - Fagul Rosu, peste vârfurile Ostoraș. 

De sub Vf. Alunu poteca coboară ușor la Rezervația Lacul Dracului, un tinov cu plante relicte înconjurat de pădure. Lacul Dracului s-a format pe exteriorul unui con vulcanic, iar vegetația s-a stabilit treptat peste lacul colmatat. Aici găsim o serie de plante ocrotite, cu o mare varietate, între care gălbeneaua, specii de răchită, bunbăcărița ș.a.

De la lac urcăm pe sub Muntele Observatorului, pe Muntele Comșa până pe vf. Muntele Mic (1568 m), loc de unde ni se deschide o panoramă frumoasă: spre N, vf. Comșa și Observator (1372 m) și creasta muntelui Piatra Lungă, spre NE. Continuăm peste Vf. Fertău, apoi coborâm printr-un loc mocirlos cu multe izvoare. Din Pasul Fertău, BA trece pe sub câteva vârfuri de altitudine medie (Colţul Sfatului, Mina Mare, Vf. Tărhăuaş) și se îndreaptă spre vf. teșit Harghita Mădăraş. 

Ocolim vârful pe un drum forestier care ne conduce la Cabana Harghita Mădăraş, situată în centrul stațiunii Harghita Mădăraş - cunoscută pentru pârtiile de schi. (cca  3 h) Cabana Harghita Mădăraş este cea mai veche din masiv, cu o tradiție de peste 60 ani, spațioasă, dispune de restaurant, curent, băi și gazde primitoare. La cabană se poate ajunge și pe drumul dinspre orașul Izvoare (traseul 54) sau pe drumul pietruit dinspre Vlăhița. (traseul 50) Iarna este obligatorie echiparea auto cu cauciucuri de iarnă și lanțuri. De la cabană se poate ajunge în cca 30 min pe Vf. Harghita Mădăraş (1800 m) - cel mai înalt din masiv, pe varianta TA (traseul 55).

Din stațiunea Harghita Mădăraş marcajul BA ne conduce apoi spre Poiana Rákosi Sáté (Sed), pe care o traversează alături de marcajele PR de acces la Cascada Săritoarea (traseul 58). Suntem în zona bazinului superior al Vârghișului, râu care răzbate tocmai până în Perșanii de Nord, prin frumoasele Chei ale Vârghișului. (traseul 41). După ce lăsăm la stânga marcajele PR, continuăm spre SV, pe sub Vf. Harghita Racu (1756 m), trecem de un refugiu și începem să urcăm pe sub  Vf. Harghita Siculeni şi Vf. Harghita Ciceu. Pe versantul vestic al acestuia din urmă, vara spre toamna, găsim zmeură, afine negre și afine roșii. De aici ajungem apoi într-un loc deschis cu brazi seculari (sub Vf. Brazii Negri) și continuăm coborârea spre staţiunea Harghita-Băi, cu vederi fermecătoare spre stațiune și lacul de acumulare.Harghita. 

Stațiunea montană balneoclimaterică Harghita Băi își datorează existența descoperirii la sfârșitul secolului X1X, a douã mofete solfatariene şi cu ape carbogazoase, care oferă și azi tratamente variate, în cura internã şi externã. Localitatea are un rol important în viaţa turisticã a oraşului Miercurea Ciuc, care îl administrează, oferind mai multe posibilitãþi de odihnã şi tratament, foarte cãutat şi de amatorii de turism montan. Iarna, iubitorii sporturilor de iarnã merg la ski, cu posibilitãți variate de relaxare.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Creasta principală etapa 1: Pasul Liban - Staţiunea Harghita Mădăraş - Staţiunea Harghita-Băi în Harghita, Harghitei este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră