Traseul BA face legătura între Munții Gurghiului și Munții Harghitei, trecând peste Muntele Șumuleu. Un traseu lung, dificil, de străbătut în 2-3 etape, cu peste 2500 m diferențe de nivel, în. 12 - 14 h de drumeție. Iarna, poate pune probleme - potrivit pentru schi de tură.
Pornim de pe DJ 138 (Odorhei Gheorgheni), din Pasul Șicas (Liban), unde BA coboară de pe Vf. Amza (1694 m), extremitatea estică a muntelui Șumuleu, din Munții Gurghiului. De aici urmăm un drum forestier care ne urcă treptat peste Culmea Ostoraș spre Vf. Alunului, aflat în sectorul nordic de creastă al Munților Harghitei. Aici întâlnim variată CA (traseul 8) Izvoru Mureșului - Fagul Rosu, peste vârfurile Ostoraș.
De sub Vf. Alunu poteca coboară ușor la Rezervația Lacul Dracului, un tinov cu plante relicte înconjurat de pădure. Lacul Dracului s-a format pe exteriorul unui con vulcanic, iar vegetația s-a stabilit treptat peste lacul colmatat. Aici găsim o serie de plante ocrotite, cu o mare varietate, între care gălbeneaua, specii de răchită, bunbăcărița ș.a.
De la lac urcăm pe sub Muntele Observatorului, pe Muntele Comșa până pe vf. Muntele Mic (1568 m), loc de unde ni se deschide o panoramă frumoasă: spre N, vf. Comșa și Observator (1372 m) și creasta muntelui Piatra Lungă, spre NE. Continuăm peste Vf. Fertău, apoi coborâm printr-un loc mocirlos cu multe izvoare. Din Pasul Fertău, BA trece pe sub câteva vârfuri de altitudine medie (Colţul Sfatului, Mina Mare, Vf. Tărhăuaş) și se îndreaptă spre vf. teșit Harghita Mădăraş.
Ocolim vârful pe un drum forestier care ne conduce la Cabana Harghita Mădăraş, situată în centrul stațiunii Harghita Mădăraş - cunoscută pentru pârtiile de schi. (cca 3 h) Cabana Harghita Mădăraş este cea mai veche din masiv, cu o tradiție de peste 60 ani, spațioasă, dispune de restaurant, curent, băi și gazde primitoare. La cabană se poate ajunge și pe drumul dinspre orașul Izvoare (traseul 54) sau pe drumul pietruit dinspre Vlăhița. (traseul 50) Iarna este obligatorie echiparea auto cu cauciucuri de iarnă și lanțuri. De la cabană se poate ajunge în cca 30 min pe Vf. Harghita Mădăraş (1800 m) - cel mai înalt din masiv, pe varianta TA (traseul 55).
Din stațiunea Harghita Mădăraş marcajul BA ne conduce apoi spre Poiana Rákosi Sáté (Sed), pe care o traversează alături de marcajele PR de acces la Cascada Săritoarea (traseul 58). Suntem în zona bazinului superior al Vârghișului, râu care răzbate tocmai până în Perșanii de Nord, prin frumoasele Chei ale Vârghișului. (traseul 41). După ce lăsăm la stânga marcajele PR, continuăm spre SV, pe sub Vf. Harghita Racu (1756 m), trecem de un refugiu și începem să urcăm pe sub Vf. Harghita Siculeni şi Vf. Harghita Ciceu. Pe versantul vestic al acestuia din urmă, vara spre toamna, găsim zmeură, afine negre și afine roșii. De aici ajungem apoi într-un loc deschis cu brazi seculari (sub Vf. Brazii Negri) și continuăm coborârea spre staţiunea Harghita-Băi, cu vederi fermecătoare spre stațiune și lacul de acumulare.Harghita.
Stațiunea montană balneoclimaterică Harghita Băi își datorează existența descoperirii la sfârșitul secolului X1X, a douã mofete solfatariene şi cu ape carbogazoase, care oferă și azi tratamente variate, în cura internã şi externã. Localitatea are un rol important în viaţa turisticã a oraşului Miercurea Ciuc, care îl administrează, oferind mai multe posibilitãþi de odihnã şi tratament, foarte cãutat şi de amatorii de turism montan. Iarna, iubitorii sporturilor de iarnã merg la ski, cu posibilitãți variate de relaxare.
Comentarii