Traseul 3 BA face legătura între Sântimbru-Băi (Munții Harghitei) și Munții Baraolt (Pasul Hatod) peste câteva culmi secundare din Munții Harghitei. Un traseu destul de dificil, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în cca. 12 - 14 h de drumeție. Iarna, poate pune probleme
Stațiunea Sântimbru-Băi se află la cca. 1.200 m alt. și este compusă dintr-o aglomerare de cabane răsfirate pitoresc printre arborii pădurii. Specific acestei staţiuni este mirosul neplăcut de gaze mofetice, de unde şi denumirea ungurească Büdösfürdő = Băile Puturoase. Zona de maxim interes este reprezentată de poiana umedă cu aspect mlăştinos situată în zona de izvoare a P. Minei. Aici se găsesc două mofete şi un izvor cu apă minerală.
Pornim din stațiune pe un drum forestier cu direcția Muntele Cucu, trecem prin Poiana Lazul Mare (Poiana Mare a Sântimbrului) și peste izvoarele Baraoltului, afluent important al Oltului. La refugiul de pe sub Vf. Muntele Cucu întâlnim varianta TA (traseul 39) - care face legătura cu Băile Jigodin (din extremitatea sudică a orașului Miercurea Ciuc). De sub vârf, BA coboară treptat peste câteva vârfuri mai mici la Poiana Mitaci, de unde observăm Vf. Kapus / Dealul Lat, loc de belvedere peste întregul sector sudic al Munților Harghitei. Poiana Mitaci era odinioară un pas de altitudine între Tușnadu Nou și Biborțeni, spre care coboară varianta PA (traseul 37).
Din Poiana Mitaci se fac cca. 2 h până pe Muntele Pilişca Mare, trecând peste vârful rotund al muntelui Mitaci, pe creasta principală cu vederi frumoase spre Depresiunea Ciucului (NV) și Munții Perșani spre E. Înainte de vârful Pilişca Mare, traseul se bifurcă, o variantă trece prin Poiana Arţarului (Jaharos), cu fagi seculari, sub care întâlnim varianta CA (traseul 22) - legătura cu Băile Tuşnad. Cealaltă variantă ocolește vârful pe la V și ajunge la un punct de belvedere cu vederi spre sectorul sudic de creastă, cu satul Ozunca-Băi.
De sub Vf. Pilișca Mică, continuăm prin Poiana Nagymező, apoi pe pășunea Iacob Ianoș, peste care domnește Vf. Câmpul Însorit. Poteca firavă și cu marcaje rare continuă până în valea Ozunca, unde se găsesc Băile Ozunca, stațiune balneoclimaterică de interes local. Cu un climat reconfortat, aici se află un izvor mineral (borviz), unde se fac tratamente pentru sistemul nervos periferic, boli gastrice și de rinichi. În zonă se află și Tinovul din Ozunca cu plante rare, declarat rezervație naturală. Ultimul segment al traseului face legătura cu Munții Baraolt (Pasul Hatod), ocolind Vf. Murgul Mare pe lângă stânele de pe Pășunea Hatod (Atenție la câini!).
Comentarii