Touristik Label - 918MN10: Curmătura Mocirlele - Poarta de Piatră - Curmătura Mocirlele

Traseul de vizitare portalul Poarta de Piatră
Traseul 10 Punct Roșu este traseul de vizitare a portalului Poarta de Piatră, o frumoasă arcadă naturală, cu dimensiuni impresionante, aflată sub vârful cu același nume, la câteva minute de Poiana Stâna Mocirlele (traseul de creastă BR).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
1,10km
Durată
~0:30h
Urcare
94m
Coborâre
94m

Tabs

Indicaţii de orientare

În Poiana Stâna Mocirlele vom căuta o intrare în pădure în versantul vestic al culmii pe care suntem. Marcajul PR poate fi zărit destul de uşor iar apoi ne cufundăm în pădurea de foioase. După aproximativ 50 de m de când am coborât din şa, schimbăm direcţia spre nord şi ghidându-ne după marcajul prezent pe copaci vom merge când pe curbă de nivel, când în urcare, respectiv în coborâre. Cam după o jumătate de kilometru de la bifurcaţia PR/CR ajungem în faţa ultimilor metri înainte de punctul terminus al acestui traseu. Portalul de piatră se găseşte la capătul unui horn acoperit cu grohotiş. Dimensiunile portalului sunt impresionante, acesta având 9 metri înălţime şi 7 lăţime. De sub el poteca se continuă încă câţiva metri până într-un punct panoramic spectaculos. În cele din urmă ne despărţim de priveliştea descoperită şi facem cale întoarsă, spre Cabana Cozia, pe aceeaşi rută.

Etape

Curmătura Mocirlele - Poarta de Piatră - Curmătura Mocirlele

Descriere

 

Traseul 10 PR face legătura între Poiana Stâna Mocirlele și portalul Poarta de Piatră, o deschizătură misterioasă în culmea Șoimilor. Este un traseu scurt, alternând urcușuri și coborâșuri până la grohotișul de sub portal, în aprox. 40 - 50 de min de drumeție. 

De la Cabana Cozia, urmăm traseul de creastă BR (traseul 1) pe Culmea Mocirle până în Poiana Stâna Mocirlele (1h), În poiană găsim o intrare cu marcajul PR în pădurea de foioase, apoi alternăm urcușuri și coborâșuri cu porțiuni pe curbă de nivel până la baza portalului, aflată la capătul unui horn acoperit cu grohotiş. 

Poarta de Piatră este un portal de dimensiuni impresionante (9 m înălţime şi 7 lăţime), fiind.unul din cele mai frumoase portaluri din Carpați. De la baza portalului, poteca continuă câțiva metri până la un punct de belvedere fermecător, de unde toamna putem admira în voie spectacolul culorilor peste valea Slavei.

Observații

Traseul este recomandat doar drumeţilor bine pregătiţi. E posibil că în timpul iernii să existe porţiuni în care poteca poate fi parcursă doar cu colţari.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Curmătura Mocirlele - Poarta de Piatră - Curmătura Mocirlele în Vâlcea, Cozia este un traseu de Drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră