Touristik Label - 421MN46: DN 13A (Dealul Piatra Colibei) - sat Băile Chirui - Colţul Chirui

Legătura DN 13A (Dealul Piatra Colibei) - Colţul Chirui
Traseul 46 Cruce Albastră este traseul de legătură între DN 13A (zona Dealul Piatra Colibei) și Colţul Chirui, pe un traseu care vizitează Mlaştina Dumbrava Harghitei, izvorul Festő și Băile Chirui. Este un traseu ușor care folosește în totalitate un drum comunal (potrivit pentru MTB), folosit pentru accesul spre Cheile Vârghişului dinspre Miercurea Ciuc.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
8,27km
Durată
2:45-3:00h
Urcare
304m
Coborâre
299m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de pe Dealul Piatra Colibei (drumul naţional 13A) pe un drum asfaltat accesibil cu maşina (drumul comunal 29). Trece pe lângă Izvorul de apă minerală Festő, după care ajunge în satul Băile Chirui. Traseul continuă pe drumul asfaltat pe lângă case până la Colţul Chirui de unde se poate porni pe traseul BG spre Cheile Vârghişului.

Etape

DN 13A (Dealul Piatra Colibei) - Piatra Colibei - sat Băile Chirui - Colţul Chirui

Descriere

Traseul 46 CA face legătura între DN 13A (Dealul Piatra Colibei) și Cheile Vârghişului, la intersecția cu BG din locul Colţul Chirui. Se recomandă parcurgerea traseului cu o bicicletă de munte sau cu mașina. Este un traseu ușor, accesibil tot timpul anului.

Traseul CA  - poteca tematică Piatra Colibei - Chirui - pornește din drumul naţional 13A "TransHarghita", care ajunge lângă Piatra Colibei dinspre Miercurea Ciuc (peste Muntele Hoților) sau dinspre Vlăhița. Un drum asfaltat îngust (DC29) care însoțește pârâul Tolvajos / Hoților ne conduce spre Băile Chirui. Această zonă poartă amprenta rocilor vulcanice. Pietrele din Pârâul Tolvajos sunt colorate în galben-brun-roșcat, ca efect al aluviunilor de la halda de steril de la Harghita-Băi. 

După cca. 1.5 km întâlnim pe partea dreaptă o stâncă bine individualizată - Piatra Colibei, de pe care avem o frumoasă privelişte a împrejurimilor. Apa a erodat peretele stâncii, rezultând o formaţiune ce seamănă cu o „colibă”. Vizavi de aceasta, pe partea stângă, se întinde Rezervaţia Mlaştina Dumbrava Harghitei, cu o suprafață de cca. 2 ha, unde sunt prezente plante relicte caracteristice turbăriilor și izvoare de apă minerală carbogazoase şi feruginoase. Accesul nu este permis, dar se poate observa dintr-un foișor. (sursa).

Continuăm pe lângă Izvorul de apă minerală Festő - cu loc de picnic - și după cca 2 km, ajungem la Băile Chirui. La intrarea în sat întâlnim un foraj executat pentru a scoate la suprafață apa minerală carbogazoasă ce erupea necontrolat în mici izvoare în perioada anilor 80. Băile Chirui (în maghiară Kirulyfürdő, în traducere "Băile Regelui") este o fostă mini stațiune, unde în trecut funcționau tabere pentru copii, acum abandonată (sursa). Nu sunt amenajări balneare și nici turistice, tranzitată doar de localnici. (sursa).

CA continuă pe asfalt până la Colţul Chirui, de unde se poate urma BG (traseul 43) care ne conduce la partea nordică a rezervației Cheile Vârghişului, pe care le putem vizita pe firul apei - poteca tematică CA  (traseul 41) sau pe deasupra, pe poteca Kőmező (traseul 43) care coboară la Peştera nr. 14 (Orbán Balázs)

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

DN 13A (Dealul Piatra Colibei) - sat Băile Chirui - Colţul Chirui in Harghita, Harghitei is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră