Touristik Label - 518MN03: DN7 - Poiana La Nuceţel - Şaua La Troiţă

Baraj Lacul Turnu - Şaua La Troiţă (spre Cabana Cozia)
Traseul 3 Cruce Galbenă este traseul de legătură dintre zona barajului Lacul Turnu și Şaua La Troiţă, nod de poteci cu magistralele BR și BA, care ne conduc mai departe la Cabana Cozia, peste Muchia Turneanu, respectiv pe la Mănăstirea Stânişoara. Perspective frumoase spre Valea Oltului și Mănăstirea Cozia.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
2,80km
Durată
1:15-1:30h
Urcare
413m
Coborâre
32m

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul CG porneşte din zona podului aflat la intrarea în staţiunea Călimăneşti. Aflându-ne aşadar pe malul stâng al Oltului continuăm 100 de metri, pe marginea DN7 care se îndreapta spre sudul ţării. După această distanţă cotim stânga pe un drum forestier care are o barieră. Aici întâlnim primul marcaj şi acesta poate fi observat chiar din şosea. La ~ 50 m din acest punct ajungem în poiana de unde vom schimba direcţia de mers spre stânga, N şi începem să urcăm mai susţinut. După primele 12-15 minute de urcare ajungem la liziera pădurii cu Poiana La Nuceţel, însă poteca cu marcaj rămâne în pădurea de conifere. Dacă vrem putem face un scurt dus-întors până în poiana întinsă care adăposteşte o stână şi privi înspre Valea Oltului. Reveniţi în pădure poteca ajunge la o intersecţie cu un drum care merge spre stână, o potecă mai slabă care e în stânga noastră, însă marcajul cruce galbenă ne îndeamnă spre E. Poteca devine lată şi clară şi până să ajungă în Şaua La Troiţă, ne conduce pe lângă două bănci aflate în marginea din stânga a căii marcate. În Şaua La Troiţă ne întâlnim cu marcajele BR şi BA care au ajuns aici din două direcţii diferite: Mănăstirea Turnu, respectiv Păuşa.

Etape

DN7 - Castrul Roman Arutela - Poiana La Nuceţel - Şaua La Troiţă

Descriere

Traseul 3 CG este traseul ce leagă malul drept al Oltului (Barajul Turnu) de Şaua La Troiţă, punct important de legătură cu traseele care conduc la Cabana Cozia. Este un traseu relativ ușor în orice sezon, cu aprox. 400 m diferențe de nivel, în cca. 1.5 h de drumeție. 

Defileul Oltului este cel mai lung și mai pitoresc defileu din țară, unde râul se strecoară printre Munții Lotrului, Căpățânii, Făgăraș și Cozia. Segmentul de defileu din zona Coziei, străjuit de pereți înalți de stâncă, taie Masivul Cozia și extremitatea V a Munților Căpățânii și formează porțiunea cea mai spectaculoasă

CG pornește de pe malul drept al Oltului, străbate podul barajului de acumulare Turnu și urmează drumul național de pe malul stâng pe lângă Castrul roman Arutela, un monument istoric ce datează de pe vremea împăratului Hadrian. Mii de ani acoperit de apele Oltului, acesta a fost descoperit întâmplător cu un secol în urmă, când s-au făcut primele săpături pentru captarea izvoarelor minerale ale zonei. Din păcate castrul construit sub forma unui pătrat, cu colţurile în punctele cardinale, a fost acoperit pe latura de V, de terasamentul şoselei și al căii ferate care îl traversează în lăţime, rămânând ceea ce se vede azi..

Traseul urmează un drum forestier cu barieră, într-o urcare mai susținută până la liziera pădurii cu Poiana La Nuceţel. Din poiana cu stână, avem perspective frumoase spre Valea Oltului și Mănăstirea Cozia. Următorul segment ne conduce pe o potecă lată şi clară la două bănci de popas, apoi ajunge în Şaua La Troiţă, unde ne întâlnim cu marcajele BR şi BA.

Observații

Traseul este accesibil iarna în funcţie de cantitatea și calitatea zăpezii doar turiștilor cu experienţă, bine echipaţi. Pe parcursul iernii, se urmează pe cât posibil creasta matematică.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

DN7 - Poiana La Nuceţel - Şaua La Troiţă în Vâlcea, Cozia este un traseu de Drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră