Traseul 7 TA face legătura între localitatea Jiblea Veche (Călimăneşti) și Cabana Cozia pe culmile plaiurilor Jardei, Sitarului, Călimanu și pe muchia Vlădeasa. Este un traseu solicitant, cu pante abrupte, urcuș susținut și un scurt sector echipat cu cabluri, cu peste 1200 m diferențe de nivel, în cca. 5.5 - 7 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme, fiind recomandat echipament adecvat (colțari).
Pornim de pe malul stâng al Oltului, din zona barajului Lacului de Acumulare Călimăneşti. Poteca urcă susținut printre pini, pe Dealul Jardei, apoi prin pădurea de foioase, cu vederi frumoase spre terenurile agricole ale localnicilor, ajungem în culme și continuăm spre N, pe drumuri de căruță. După ce trecem de coama plaiului Sitaru, ajungem la un popas cu troiță, apoi străbatem pâlcuri de ferigi, spre Poiana La Bălţi. Continuăm urcarea prin pădurea rară de pin a Plaiului Călimanu, care ne dă ocazia să admirăm creasta Coziei şi dealurile bine împădurite din zona SE a masivului.
Sub Vf. Făgetului, întâlnim noul traseu dinspre satul Şerbăneşti PA (traseul 8), schimbăm direcția spre N și ținem culmea cu ochii spre frumoasele formaţiuni stâncoase Ciuha Mică, Durducul, Piatra Bulzului şi Colţii Foarfecii, care răzbat deasupra pădurii. Dincolo de pădure observăm Muchia Cetăţii care coboară spre Cheile Peteştilor. apoi străbatem un segment îngust care ne scoate la intersecția cu Muchia Vlădeasa. Poteca evită unele zone mai dificile și urcă pe muchie până în Poiana Vlădesei, unde întâlnim magistrala BA (traseul 4), care vine pe sub „Colţii lui Damaschin”, dinspre Mănăstirea Stânişoara.
Continuăm pe o potecă ciobănească depășind o zonă cu aspect de canion alpin (vezi descriere traseul 4) și o scurtă porţiune cu cabluri care înlesnesc trecerea pragurilor stâncoase de sub pereţii Bulzului. Cabana Cozia poate găzdui 50 de persoane în condiții moderne, cu meniuri tradiționale românești, sobe de teracotă și personal amabil.
Comentarii