Touristik Label - 118MN09: gara CFR Lotru - Muchia Urzica - Cabana Cozia

Legătura gara CFR Lotru - Cabana Cozia
Traseul 9 Bandă Albastră este parte din magistrala Mănăstirea Stânişoara - Cabana Cozia - gara Lotru. O urcare dificilă cu porțiuni abrupte pe Valea Salmnei și Muchia Urzicii, cu priveliști spre Codrii seculari Cozia, Valea Oltului, Munţii Lotrului și Ţara Loviştei.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
8,60km
Durată
3:30-4:00h
Urcare
1394m
Coborâre
134m

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul BA e singurul marcaj în partea N-V a masivului şi poate fi urmat din gara Lotru. Din gară ne îndreptăm spre satul Văratica, urmând pentru început, către sud, drumul neasfaltat. După circa 250 de metri ne mutăm pe drumul de căruţă ce se desfăşoară între Olt şi calea ferată. După alţi 300 de m, drumul de căruţă trece pe sub calea ferată, spre stânga, făcând astfel loc printre primele gospodării al cătunului Văratica. Marcajele sunt aplicate când pe câte un stâlp, ori gard, când pe o parte a drumului, când pe cealaltă. Acestea ne conduc până la ultima casă, după care ne angajăm spre stânga pe o ulicioară care urmăreşte un fir de apă ce curge prin spatele gospodăriilor. De aici începem urcuşul propriu-zis, întâi printr-o poiana prelungă, apoi printr-un pâlc de pădure şi o a doua poiană chiar înainte de a intra în pădurea care se află în jurul nostru. La scurt timp după ce am intrat în pădure poteca se strecoară prin albia mică şi pietroasă a Văii Salmnei. După vreo 15 minute de urcare pe Valea Salmnei, poteca trece pe stânga pârâului (dreapta versantului); atenţie! aici poteca este mai puţin vizibilă, deoarece e acoperită cu frunziş. În drum spre Muchia Urzicii continuăm într-un urcuş suştinut prin pădurea de fagi şi mesteceni. Valea Slamnei rămâne în stânga noastră şi urcând în serpentine largi ne îndepărtăm tot mai mult de firul pârâului pomenit. Din când în când, printre crengile copacile putem zări Valea Oltului, puţin din Munţii Lotrului, dar şi spre poalele Făgăraşilor acolo unde se întinde Ţara Loviştei. Chiar dacă deja avem 2 ore jumătate de la pornire suntem abia la jumătatea traseului spre Cabana Cozia, iar de ea ne despart aproximativ 2 - 2 ore jumătate. Muchia Urzicii este destul de îngustă şi poteca se strecoară în unele zone printre mici formaţiuni stâncoase. În tot urcuşul de pe Muchia Urzicii doar o poiană prelungă ne o oferă o privelişte largă, căci după acest punct revenim la urcuşul nostru. Când mai trece aproximativ o oră suntem tot mai aproape de o altă poiană, orientată spre partea de sud a masivului, Poiana Rotundă. Aici se află şi ruina fostei stâne. Aflându-ne la aproape 1400 de m ne putem trage puţin sufletul deoarce nu mai este mult până la capătul traseului de azi. Poteca marcată trece pe deasupra fostei stâne şi îndreptându-se spre est revine în pădure. Totuşi de aici poteca ne conduce tot mai mult prin rarişte de pădure şi în câteva minute suntem la intersecţia mult aşteptată, cea cu marcajele TR şi BR. Suntem în partea superioară a Muchiei Turneanu şi de asemenea, la o aruncătură de băţ distanţă de Cabana Cozia, până la care mai avem aproximativ 15-20 de minute.

Etape

gara CFR Lotru - sat Văratica - Muchia Urzica - Poiana Rotunda - Cabana Cozia

Descriere

Traseul 9 BA face legătura între gara Lotru și Cabana Cozia pe culmea abruptă a Muntelui Urzica și pe sub vârful stâncos al Clăii cu Brazi, recomandat a fi parcurs în sensul descris, doar drumeților bine pregătiţi. Este un traseu solicitant, cu pante abrupte, urcuș susținut, cu aprox. 1400 m diferențe de nivel, în cca. 4 - 4.5 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme, fiind recomandat echipament adecvat (colțari).

De la gara Lotru, parcurgem cca 1,5 km către S, pe lângă barajul de acumulare Gura Lotrului, de-a lungul căii ferate, apoi pe lângă zidurile unei frumoase biserici (traseu tematic) spre satul Văratica. Continuăm la stânga pe drumul de căruţă care trece pe sub calea ferată printre primele gospodării al cătunului Văratica. După ultima casă, intrăm pe firul văii Slamna,  și urcăm aprig în lungul muntelui Gruiul Jangului prin mici rarişti, apoi prin pădure, prin albia mică şi pietroasă a văii. 

Continuăm prin pădurea de amestec în serpentine largi, admirând din loc în loc, printre crengi, Valea Oltului, puţin din Munţii Lotrului și poalele Făgărașului, cu Ţara Loviştei. Ajungem într-o poiană la poalele vf. stâncos Turţudanu, care se prăvale spre V în apele Oltului. De-aici urmăm poteca îngustă de pe Muchia Urzicii, printre mici formaţiuni stâncoase, ocolind vârful stâncos al Clăii cu Brazi spre Poiana Rotundă, lângă ruina fostei stâne, unde putem poposi. Urcăm prin pădure la partea superioară a Muchiei Turneanu, unde întâlnim marcajele TR (traseul 2) și BR (traseul 1) - dinspre Mănăstirea Turnu. Până la Cabana Cozia, mai avem cca. 15-20 de minute. Cabana Cozia poate găzdui 50 de persoane în condiții moderne, cu meniuri tradiționale românești, sobe de teracotă și personal amabil.

Observații

Traseul este recomandat doar drumeţilor bine pregătiţi. E posibil că în timpul iernii să existe porţiuni în care poteca poate fi parcursă doar cu colţari.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

gara CFR Lotru - Muchia Urzica - Cabana Cozia în Vâlcea, Cozia este un traseu de Drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră