Traseul 1 BR este magistrala care taie masivul Cozia pe direcția SV -NE, legând două zone istorice Valea Oltului și Drumul Loviștei, cu popas la Cabana Cozia. Este un traseu solicitant, cu pante abrupte și porțiuni alunecoase, cu peste 1300 m diferențe de nivel, în cca. 8 - 10 h de drumeție, recomandat doar drumeților bine pregătiţi. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme, necesită echipament adecvat (colțari).
Defileul Oltului este cel mai lung și mai pitoresc defileu din țară, unde râul se strecoară printre Munții Lotrului, Căpățânii, Făgăraș și Cozia. Segmentul de defileu din zona Coziei, străjuit de pereți înalți de stâncă, taie Masivul Cozia și extremitatea V a Munților Căpățânii și formează porțiunea cea mai spectaculoasă
Din incinta Mănăstirii Turnu, care adăpostește chilii străvechi tăiate în stâncă, urcăm susţinut încă de la debut printre pini, cu privelişti frumoase asupra Văii Oltului. În Şaua La Troiţă întâlnim marcajele CG (traseul 3) și BA (traseul 4), care urcă de la Castrul roman Arutela (Barajul Turnu), respectiv de la gura pârâului Păușa, peste vârful omonim. Continuăm periplul deasupra văii adâncite Păușa, pe versantul estic și ajungem la joncțiunea de trasee marcată de o săgeata, unde urmăm poteca îngustă BR din stânga care urcă pe versantul vestic al Muchiei Scorţaru. Ocolim stâncăriile tot mai numeroase și admirăm dincolo de Olt, Creasta Basarab (munții Căpățânii). Trecem de un loc frumos de belvedere apoi depășim o strungă de mici dimensiuni, ajungând la un izvor unde alimentăm și facem un scurt popas.
De-aici începe un urcuș pronunțat până într-o poieniță cu o veche stână, pe Muchia Turneanu, unde primim din stânga, varianta TR (traseul 2) ce urcă pe lângă Pietrele Roșiei. Continuăm pe culmea îngustă, de pe care admirăm peisajul alpin al Coziei, din care răsar fermecător Colții Foarfecii și Grădina Zmeilor. Dincolo de Olt, admirăm printre pâlcuri de pădure, Cheile Lotrișor (munții Căpățânii). După ce trecem de Refugiul Turneanu, ajungem la joncțiunea cu traseul de creastă BA (traseul 9), care ajunge aici din Gara Lotru.
Ne apropiem tot mai mult de Cabana Cozia, trecând de o scurtă porțiune stâncoasă care necesită atenție sporită în caz de vreme umedă. După ce trecem pe sub Vârful Ciuha Mare (Vf. Cozia 1667 m), coborâm la șaua unde se află Cabana Cozia, cu o panoramă cuprinzătoare spre masivul Buila, culmile Căpăţânii, Cindrelului și creasta Fagarașului. Cabana Cozia poate găzdui 50 de persoane în condiții moderne, cu meniuri tradiționale românești, sobe de teracotă și personal amabil.
De la cabană urmărim drumul forestier de acces aprox 1 km, apoi ținem un drumeag bine conturat care ne conduce în poiana Babolea, cu o frumoasă priveliște spre Piatra Bulzului la sud. Ocolim vârful Babolea și continuăm spre N, ajungând în Curmătura Mocirle, unde găsim varianta PR (traseul 10) de vizitare a portalului Poarta de Piatră, o frumoasă arcadă naturală, cu dimensiuni impresionante, aflată sub vârful cu același nume.
Marcajul BR dublat de vechiul marcaj CR, urcă muchia îngustă şi împădurită Culmea Omului spre Muntele Omu, lăsând în urmă Piatra Bulzului, vârfurile Cozia (Ciuha Mare) şi Ciuha Mică. Din vârful Omu (1558 m), se desfac spre N, V și E, trei muchii împădurite, greu accesibile, parte a rezervației de codrii seculari Cozia, aflată sub patrimoniul UNESCO:
Poteca schimbă direcția spre NE, pe culmea îngustă Şirul de Pietre, depășind stâncării din loc în loc, apoi coboară abrupt sub Vf. Șoimului, la Poiana Stâna (Perişani). Pe timp senin, de aici putem admira creasta Făgăraşilor şi satele din Ţara Loviştei, spre care coboară ultimul segment. După ce trecem de izvorul Văii Lespezi, poteca ocolește pe la S Muntele Sturu - cu abrupturi fotogenice, dar greu accesibile. Coborârea accentuată ne scoate la primele aşezări ce ţin de satul Pripoare, apoi urmăm un drum de căruță ce continuă paralel cu Drumul Loviștei, vechi drum folosit de legiunile romane, considerat cel mai vechi drum din Valahia, din păcate prea puțin întreținut și nevalorificat turistic. La capătul lui se află centrul de informare turistică și un monument care marchează lupta de la Posada.
Comentarii