Touristik Label - 1218MN02: gara CFR Mănăstirea Turnu - Refugiul Turneanu - Cabana Cozia

Legătura Turnu - Cabana Cozia (pe sub Pietrele Roşiei)
Traseul 2 Triunghi Roșu este traseul de legătură dintre gara CFR Mănăstirea Turnu și Cabana Cozia, într-o urcare dificilă cu porțiuni abrupte spre Muchia Turneanu, de pe care putem admira apoi Colții Foarfecii, Masivul Buila-Vânturarița și Căpățânii. Nu se recomandă coborârea de la cabană pe acest traseu. Potrivit doar drumeților bine pregătiţi.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
6,20km
Durată
3:30-4:30h
Urcare
1311m
Coborâre
48m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul de pe muchia Turneanu reprezintă unul dintre traseele dificile din masivul Cozia. Dificultatea acestuia este dată de porţiuni cu pantă mare, astfel că, recomandăm parcurgerea lui în sensul descris doar drumeţilor bine pregătiţi. La câţiva metri distanţă faţă de gara Turnu, în direcţia spre Mănăstirea Turnu, întâlnim un stâlp indicator cu săgeată, acesta marcând intrarea în traseu. Poteca coteşte stânga, spre nord,  şi noi lăsăm în urmă drumul de macadam, şi începem lunga urcare spre cabana Cozia. În câteva minute, în faţa noastră, se iveşte o masă cu scaune rotunde, de piatră, însă pentru că suntem abia la începutul urcuşului propunem să continuăm. Poteca se strecoară prin pădure şi, cu paşi mici, ne îndepărtăm de zona Mănăstirii Turnu. Mai târziu, însă în aceeaşi notă a urcării, depăşim când porţiuni mai abrupte, când porţiuni cu pantă mai blândă, când în serpentine, când în linie dreaptă însă, când ajungem în zona Pietrelor Roşiei,  putem observa zona stâncoase care ne înconjoară. E un bun moment în care ne putem trage sufletul înainte de a continua. De îndată ce ne repunem în mişcare poteca îngustă urcă accentuat şi noi ne îndreptăm spre o proeminenţă stâncoasă de unde schimbăm direcţia spre E. Schimbarea de direcţie e sugerată şi de săgeata pe lângă care trecem. Încă suntem pe Muchia Turneanu şi nu putem să nu fim uimiţi cum potecă îngustă ne poartă pe muchia împădurită pe care, din loc în loc, sunt presărate zone stâncoase. Curând ajungem într-o poieniţă, unde se află un adăpost precar de lemn dar, totodată aici e  joncţiunea pe care triunghiul roşu o face cu bandă roşie. În capătul poieniţei revenim în pădurea care ne-a însoţit încă de la pornirea în traseu însă, acum panta e mai mică şi, continuăm mai mult pe curbă de nivel. Poteca însoţită de cele două marcaje ne conduce spre liziera pădurii, moment în care ajungem la Refugiul Turneanu. Cu toate că aceasta se afla puţin mai la S de poteca marcată merită să ne abatem puţin şi să coborâm până la el. Priveliştea e completată de unduirile pe care Oltul le face sub noi, Colţii Foarfecei, şi nu în ultimul rând de vârful Ciuha Mare. Din acest punct mai avem aproximativ 45-50 de minute până la Cabana Cozia, iar pe acest ultim segment vom face joncţiunea şi cu banda albastră care a pornit de la Gara Turnu şi a venit pe la fosta stână Rotunda. Dacă până acum am înaintat tot prin pădure de foioase, acum, poteca ne conduce prin câteva pâlcuri de pădure de conifere, urmând direcţia N-V. Pe sub Vârful Ciuha Mare traversăm un horn şi o porţiune mai stâncoasă unde în caz ca e ud, sau e zăpadă, e bine să fim prudenţi. De aici, în 10-12 minute suntem în înşeuarea dintre vârfurile Ciuha Mare şi Ciuha Mică, loc în care se află cabana Cozia şi punct în care traseul nostru se termină.

Etape

Gara CFR Mănăstirea Turnu - Pietrele Roşii - Refugiul Turneanu - Cabana Cozia

Descriere

Traseul 2 TR este traseul ce leagă gara CFR Mănăstirea Turnu de Cabana Cozia, recomandat a fi parcurs la urcare, în sensul descris. Este un traseu dificil, cu pante abrupte și alunecoase, cu peste 1200 m diferențe de nivel, în cca. 3.5 - 4.5 h de drumeție.

Segmentul de defileu al Oltului din zona Coziei, străjuit de pereți înalți de stâncă, taie Masivul Cozia și extremitatea V a Munților Căpățânii și formează porțiunea cea mai spectaculoasă. Din zona gării Turnu poteca face stânga (N), lăsând în urmă zona Mănăstirii Turnu și începe lunga urcare spre cabana Cozia, depășind câteva porțiuni mai abrupte, alunecoase. Perspectiva ne este închisă de pădurea deasă de foioase, iar singurele puncte de belvedere ne oferă perspective spre Valea Oltului și Mănăstirea Turnu.

Urcând agale Muchia Mănăstirii, ajungem în zona Pietrelor Roşiei, unde facem un popas și admirăm stâncăria. De aici poteca îngustă urcă accentuat spre o proeminenţă stâncoasă, apoi ajunge pe muchia împădurită cu pinteni stâncoși, Muchia Turneanu. Într-o poieniță cu adăpost de lemn șubrezit, poteca primește din dreapta BR (traseul 1), alături de care ne vom însoți până la final, pe liziera pădurii, relativ pe curbă de nivel, trecând de varianta spre Refugiul Turneanu. Merită să coborâm la acesta și să ne bucurăm de panorama spre abruptul Colților Foarfecii, impresionant, la fel și muchia care coboară din ei. 

Pe ultimul segment ne însoțește marcajul BA (traseul 9), trecând pe sub Vârful Cozia printr-o zonă care necesită atenție sporită pe timp de iarnă sau la ploi. Admirăm în urmă Masivul Buila, unduirile Oltului și Munții Căpățânii, iar în 45-50 min ajungem coborâm la șaua unde se află Cabana Cozia. Cabana Cozia poate găzdui 50 de persoane în condiții moderne, cu meniuri tradiționale românești, sobe de teracotă și personal amabil.

Observații

Traseul este recomandat doar drumeţilor bine pregătiţi. E posibil că în timpul iernii să existe porţiuni în care poteca poate fi parcursă doar cu colţari.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

gara CFR Mănăstirea Turnu - Refugiul Turneanu - Cabana Cozia în Vâlcea, Cozia este un traseu de Drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră