Traseul 2 TR este traseul ce leagă gara CFR Mănăstirea Turnu de Cabana Cozia, recomandat a fi parcurs la urcare, în sensul descris. Este un traseu dificil, cu pante abrupte și alunecoase, cu peste 1200 m diferențe de nivel, în cca. 3.5 - 4.5 h de drumeție.
Segmentul de defileu al Oltului din zona Coziei, străjuit de pereți înalți de stâncă, taie Masivul Cozia și extremitatea V a Munților Căpățânii și formează porțiunea cea mai spectaculoasă. Din zona gării Turnu poteca face stânga (N), lăsând în urmă zona Mănăstirii Turnu și începe lunga urcare spre cabana Cozia, depășind câteva porțiuni mai abrupte, alunecoase. Perspectiva ne este închisă de pădurea deasă de foioase, iar singurele puncte de belvedere ne oferă perspective spre Valea Oltului și Mănăstirea Turnu.
Urcând agale Muchia Mănăstirii, ajungem în zona Pietrelor Roşiei, unde facem un popas și admirăm stâncăria. De aici poteca îngustă urcă accentuat spre o proeminenţă stâncoasă, apoi ajunge pe muchia împădurită cu pinteni stâncoși, Muchia Turneanu. Într-o poieniță cu adăpost de lemn șubrezit, poteca primește din dreapta BR (traseul 1), alături de care ne vom însoți până la final, pe liziera pădurii, relativ pe curbă de nivel, trecând de varianta spre Refugiul Turneanu. Merită să coborâm la acesta și să ne bucurăm de panorama spre abruptul Colților Foarfecii, impresionant, la fel și muchia care coboară din ei.
Pe ultimul segment ne însoțește marcajul BA (traseul 9), trecând pe sub Vârful Cozia printr-o zonă care necesită atenție sporită pe timp de iarnă sau la ploi. Admirăm în urmă Masivul Buila, unduirile Oltului și Munții Căpățânii, iar în 45-50 min ajungem coborâm la șaua unde se află Cabana Cozia. Cabana Cozia poate găzdui 50 de persoane în condiții moderne, cu meniuri tradiționale românești, sobe de teracotă și personal amabil.
Comentarii