Touristik Label - 721MN31: intersecţie traseul BA - Urmele Cetăţii Vármező

Legătura Băile Tuşnad - Urmele Cetăţii Vármező
Traseul 31 Punct Albastru este traseul în circuit care înconjoară Vârful Cetății (1079 m) - cu urmele Cetăţii Vármező, pe o potecă destul de dificilă, dar amenajată cu popas de belvedere și de odihnă, pentru a admira Băile Tuşnad. Aici se mai găsesc încă rămășițele unui cetăți medievale, cu scurte porțiuni din zidul de piatră.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
1,06km
Durată
~0:30h
Urcare
36m
Coborâre
34m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de sub Vf. Surduc (la kilometrul 10 al traseului cu marcajul BA Bixad-Băile Tuşnad). Urcă pe o potecă îngustă până la Urmele Cetăţii Vármező, de unde ne putem bucura de o panoramă îngustă spre Băile Tuşnad.

Etape

intersecţie traseul BA - Urmele Cetăţii Vármező

Descriere

Traseul 31 PA face ocolul ruinelor Cetății Vártető, pornind de la marginea platoului Vârfului Cetăţii. Este un traseu ușor, fără diferențe mari de nivel, în cca. 30  min de drumeție. Iarna, pe zăpezi mari - poate pune probleme.

Din Băile Tuşnad, urmăm marcajul BA (traseul 29) pe marginea pârâului Cetăţii printre stânci, urcând abrupt pt aprox 1 h până la o bifurcație. Aici urmăm poteca din stânga care ne conduce la marginea platoului Vârfului Cetăţii (în maghiară Vármező), la drumul vechi de acces. Din BA se desprinde spre stânga poteca marcată cu PA, o potecă îngustă care ne conduce pe conul lateral al fostului vulcan Ciomatu, numit Vârful Cetății, unde se găsesc rămășițele unui cetăți medievale (Vártető), construite peste o cetate preistorică. Traseul a fost amenajat de Asociația Eco Club Alpin – Harghita în anul 2000 și urmărește vechiul zid, din care mai sunt vizibile, din loc în loc, porțiuni scurte de piatră. 

Din locul de belvedere amenajat cu băncuțe, se poate observa o panoramă îngustă spre Băile Tuşnad. De la locul de popas, putem coborî pe o variantă alternativă, nemarcată, la valea Vârghișului (traseul 24) sau peste Muntele Ciomatu, spre Lacul Sfânta Ana – Tinovul Mohoș, pe marcajul BA (traseul 29), folosit la urcarea dinspre Băile Tășnad.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

intersecţie traseul BA - Urmele Cetăţii Vármező in Harghita, Harghitei is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră