Traseul 46 CR este traseul în circuit care vizitează îndeaproape împrejurimile Lacului Roșu, cu frumoase puncte de belvedere asupra lacului și asupra staţiunii. Este un traseu ușor, la pas, de cca. 1 h, accesibil tot timpul anului.
Lacul Roșu s-a format de dată recentă și își trage numele de la gresia roșie, transportată de pâraie în urma prăbușirii unui versant N-V al muntelui Ghilcoș (Ucigașul), care a blocat trei pârâuri: Licaș, Valea Oii și Pârâul Roșu. Despre condițiile și timpul de formare a lacului sunt încă discuții, dar cele mai interesante sunt legendele.
Una dintre acestea pomenește o tânără a locului, pe nume Estera, care s-ar fi îndrăgostit nebunește de un flăcău din zonă, dar care apoi a fost dus la oaste. Fata îl aștepta în fiecare seară până când un haiduc din zonă ar fi răpit-o și ar fi dus-o în munți (zona Suhardul Mic), i-ar fi promis aur și argint, dar aceasta a refuzat, cerând ajutorul munților.
Se spune că o ploaie torențială și furtuni violente au măturat locul, înghițind sub alunecarea de teren tot: copaci, stânci și bolovani, adunând apele în acel loc și formând Lacul Roșu. Trunchiurile copacilor se văd pe luciul apei și în zilele noastre.
Circuitul pornește din parcarea hotelului Lacu Roşu spre restaurant și ajunge la locul în care se întâlnesc o bună parte din traseele din staţiune. Traseul CR urcă în pădure pe o potecă bine bătătorită și ajunge la punctul de belvedere Balconul de Piatră, loc panoramic fermecător de unde avem vederi cu întreaga panorama a lacului și staţiunii Lacul Roşu.
De aici poteca merge paralel cu malul lacului și coboară la capătul lui, traversează pârâul Suhard pe un pod de lemn și continuă pe drumul forestier Márton Ferenc, trecând pe la Poarta de Piatră, care și-a dobândit forma actuală după exploziile din timpul construirii drumului. La scurt timp trecem de păstrăvărie, apoi ajungem la debarcader, de unde urmăm malul estic pe lângă vânzătorii de suveniruri, înapoi la punctul de start.
Comentarii