Touristik Label - 619MN46: Lacu Roşu - Păstrăvărie - Lacu Roşu

Circuitul Lacului Roșu
Traseul 46 Cruce Roșie este traseul circular ce înconjoară fermecătorul lac de de baraj natural Lacul Roșu, cunoscut și ca "Lacul Ucigaș", despre care s-au vehiculat câteva legende care-i sporesc farmecul. Cea mai cunoscută spune că lacul provine din surparea unui versant al muntelui Ghilcoș (Ucigașul) în timpul unor furtuni violente, surpare care ar fi acoperit un sat, cu tot cu locuitori, iar apa adunată a luat culoarea roșie a sângelui.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
3,97km
Durată
~1:45h
Urcare
161m
Coborâre
161m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Pornim din parcarea hotelului Lacu Roşu spre restaurantul Lacu Roşu. În spatele restaurantului pe o potecă bine bătătorită întrăm în pădure. După aproximativ 350 m de urcuş ajungem la punctul de belvedere Balconul de Piatră. După Balconul de Piatră poteca mai urcă puţin, apoi se duce paralel cu malul lacului şi coborâm la capătul acestuia. Traversăm pârâul Suhard pe un pod de lemn şi continuăm să urmăm malul lacului. De la Poarta de Piatră mergem câteva sute de metri până la păstrăvărie. Urmărim marcajul de pe malul de est şi după 800 m ajungem la debarcader. Traseul se închide trecând pe lângă vânzătorii de suveniruri şi apoi hotelul Lacu Roşu până la punctul de unde am plecat.

Etape

Lacu Roşu - Balconul de Piatră - Păstrăvărie - Debarcader - Lacu Roşu

Descriere

 

Traseul 46 CR este traseul în circuit care vizitează îndeaproape împrejurimile Lacului Roșu, cu frumoase puncte de belvedere asupra lacului și asupra staţiunii. Este un traseu ușor, la pas, de cca. 1 h, accesibil tot timpul anului.

Lacul Roșu s-a format de dată recentă și își trage numele de la gresia roșie, transportată de pâraie în urma prăbușirii unui versant N-V al muntelui Ghilcoș (Ucigașul), care a blocat trei pârâuri: Licaș, Valea Oii și Pârâul Roșu. Despre condițiile și timpul de formare a lacului sunt încă discuții, dar cele mai interesante sunt legendele. 

Una dintre acestea pomenește o tânără a locului, pe nume Estera, care s-ar fi îndrăgostit nebunește de un flăcău din zonă, dar care apoi a fost dus la oaste. Fata îl aștepta în fiecare seară până când un haiduc din zonă ar fi răpit-o și ar fi dus-o în munți (zona Suhardul Mic), i-ar fi promis aur și argint, dar aceasta a refuzat, cerând ajutorul munților. 

Se spune că o ploaie torențială și furtuni violente au măturat locul, înghițind sub alunecarea de teren tot: copaci, stânci și bolovani, adunând apele în acel loc și formând Lacul Roșu. Trunchiurile copacilor se văd pe luciul apei și în zilele noastre. 

Circuitul pornește din parcarea hotelului Lacu Roşu spre restaurant și ajunge la locul în care se întâlnesc o bună parte din traseele din staţiune. Traseul CR urcă în pădure pe o potecă bine bătătorită și ajunge la punctul de belvedere Balconul de Piatră, loc panoramic fermecător de unde avem vederi cu întreaga panorama a lacului și staţiunii Lacul Roşu. 

De aici poteca merge paralel cu malul lacului și coboară la capătul lui, traversează pârâul Suhard pe un pod de lemn și continuă pe drumul forestier Márton Ferenc, trecând pe la Poarta de Piatră, care și-a dobândit forma actuală după exploziile din timpul construirii drumului. La scurt timp trecem de păstrăvărie, apoi ajungem la debarcader, de unde urmăm malul estic pe lângă vânzătorii de suveniruri, înapoi la punctul de start.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Lacu Roşu - Păstrăvărie - Lacu Roşu in Harghita, Giurgeu-Hăşmaş is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră