Touristik Label - 419MN49: Lacul Roşu - Avenul Licaş

Legătura Lacul Roșu - Avenul Licaş (sub Vf. Licaş)
Traseul 49 Cruce Albastră face legătura între fermecătorul lac de baraj natural Lacul Roșu și Avenul Licaş, în apropiere de Vf. Licaş (1675 m), urcând pe Valea Suhardului prin pădurea de brazi de pe Muntele Licaș. Vederi spre Lacul Roșu și Muntele Dănțurașu. Peșteră este accesibilă numai speologilor, cu echipament specific și cu surse de lumină.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
6,29km
Durată
2:45-3:30h
Urcare
760m
Coborâre
80m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Pornim din parcarea hotelului Lacu Roşu spre restaurantul Lacu Roşu. În spatele restaurantului pe o potecă bine bătătorită întrăm în pădure. După 350 m de urcuş ajungem la punctul de belvedere Balconul de Piatră. După Balconul de Piatră poteca mai urcă puţin, apoi se duce paralel cu malul lacului şi coborâm la capătul acestuia. De aici urmăm drumul forestier din valea pârâului, trecem pe lângă un canton silvic şi înaintăm până la capătul drumului (1 km). După un urcuş de 500 m valea se lărgeşte. Ajungem în curând la izvoarele pârâului de unde marcajul turistic continuă spre vest pe o potecă vânătorească bine marcată. Apoi ajungem într-o şa, iar marcajul o ia spre nord-vest şi urcă pe Vf. Licaş (1675 m). La 200 m nord-est de vârf se găseşte Avenul Licaş.

Etape

Lacul Roşu - Valea Suhardului - Vf. Licaş - Avenul Licaş

Descriere

 

Traseul 49 CA este un itinerar frumos pe Valea Suhardului, din stațiunea Lacul Roșu, spre Avenul Licaş de pe Muntele Licaș. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 700 m diferențe de nivel, în cca. 3 - 3.5 h de drumeție.

Despre legendele zonei Lacul Roșu puteți afla mai multe din descrierea traseului 46. Pornim din parcarea hotelului Lacu Roşu spre restaurant și ajungem la locul în care se întâlnesc o bună parte din traseele din staţiune: CR (traseul 46) - circuitul Lacului Roșu, PR (traseul 48) - legătura cu zona carstică La Bechet - Cheile Duruitoarei și BG (traseul 52) - circuitul Cheilor Bicazului și Bicăjelului.

CA urcă în pădure alături de CR, pe o potecă bine bătătorită și ajunge la punctul de belvedere Balconul de Piatră, de unde avem vederi cu întreaga panorama a lacului și staţiunea Lacul Roşu. Continuăm paralel cu malul lacului și coborâm la capătul lui, unde CR traversează pârâul Suhard pe un pod de lemn, în timp ce CA urmează valea pârâului Suhard. 

Ținem drumul forestier până la capătul drumului (cca. 1 km), apoi continuăm pe poteca largă, traversăm o zonă mlăștinoasă și urmăm o potecă vânătorească care ne conduce în Pasul Licaş (1461 m) unde se află o stână și Refugiul Licaș (1492 m). Refugiul are o capacitate de 6 - 10 persoane cu 2 priciuri supraetajate (info).

De la refugiu continuăm spre Vf. Piatra Licaş (1675 m), de unde putem admira văile înconjurătoare și Vf. Chișhovoș ce răzbate din culmea Dănțurașu. La 200 m de vârf găsim intrarea avenului Licaș, o peșteră verticală cu un depozit de gheață și bușteni, dincolo de care se găsește un puț cu o adâncime de cca. 14 m. Coborârea în aven este periculoasă, explorarea ei se face doar de speologi cu echipament specific și cu surse de lumină.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Lacul Roşu - Avenul Licaş în Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră