Touristik Label - 119MN47: Lacul Roşu - Valea Oii - sub Poiana Albă

Legătura Lacul Roșu - creasta Munților Hășmaș (pe Pârâul Oii)
Traseul 47 Bandă Albastră este traseul de legătură între fermecătorul lac de baraj natural Lacul Roșu, cunoscut și ca "Lacul Ucigașul" și traseul de creastă BR al Munților Hășmaș, cu principalele atracții ale masivului, vârfurile Hășmașul Mare, Piatra Singuratică și cabana Piatra Singuratică. Urcăm pe Pârâul Oii și pe sub culmea Hășmașului Negru.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
8,60km
Durată
3:00-3:30h
Urcare
571m
Coborâre
106m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Pornim din centrul staţiunii urmând traseul şoselei DN12C până la drumul forestier Pârâul Oii din apropierea bornei kilometrice nr. 24. O luăm la stânga pe drumul din valea pârâului Oii pe care-l ţinem 3,8 km. Urcăm la stânga apoi pe creasta dintre pârâurile Oii şi Hăşmaşului pe un drum de ţară abrupt. Urcuşul continuă, şi după puţin timp virează spre dreapta la intrare în pădure. Ajungem pe a creastă împădurită şi după 15 minute, ieşind din pădure, ajungem sub Piatra Potcoavei. De aici menţinem poteca înierbată până sub Poiana Albă unde ne intersectăm cu restul traseelor.

Etape

Lacul Roşu - Valea Oii - sub Piatra Potcoavei - sub Poiana Albă

Descriere

Traseul 47 BA face legătura între Lacul Roșu și traseul de creastă al Munților Hășmaș, urmând valea pârâului Oii. Este un traseu destul de solicitant, cu aprox 600 m diferențe de nivel, în cca. 4 - 5 h de drumeție, accesibil tot timpul anului.

Lacul Roșu s-a format de dată recentă și își trage numele de la gresia roșie, transportată de pâraie în urma prăbușirii unui versant din N-V muntelui Ghilcoș (Ucigașul), care a blocat trei pârâuri: Licaș, Valea Oii și Pârâul Roșu. Despre legendele zonei puteți afla mai multe din descrierea traseului 46 CR.

Traseul BA pornește din centrul staţiunii, pe drumul național spre drumul forestier Pârâul Oii. Urmăm această vale cca. 4 km, trecând de Gura Caproșului, unde întâlnim CG (traseul 8) - legătura cu orașul Gheorgheni și punctul de start al semi circuitului PR Valea Oii - Culmea lui Paleu - Lacu Roşu (traseul 48). După ce intrăm în pădure, urcăm pieptiș, pe lângă o stână şi ajungem la podul peste pârâul Hăşmaş, unde părăsim drumul forestier. 

Urcăm abrupt pe creasta dintre pârâurile Oii şi Hăşmaşului pe un drum de ţară care ne duce la un punct de belvedere. Continuăm urcarea și ajungem sub Piatra Potcoavei, în colțul de jos al Poienii Albe. O potecă înierbată ne conduce la intersecția cu varianta PA care coboară de sub Vf. Hășmașul Negru (traseul 51), apoi întâlnim traseul de creastă principal al Munților Hășmaș (traseul 45), pe care îl putem urma spre vârfurile Hășmașul Mare, Piatra Singuratică și cabana Piatra Singuratică. (vezi articol).

Observații

Ultimul km este nemarcat.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Lacul Roşu - Valea Oii - sub Poiana Albă în Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră