Touristik Label - 621MN25: oraş Băile Tuşnad - sub Vf. Ciomatul Mic - Cabana Lacul Sfânta Ana

Legătura Băile Tuşnad - Tinovul Mohoș (pe sub Ciomatul Mic)
Traseul 25 Cruce Roșie este traseul de legătură dintre oraşul Băile Tuşnad și Ținutul Vulcanilor (Lacul Sf. Ana - Tinovul Mohoș), în urcare pe muchia de sub Vf. Comloș. Traseul pornește pe o potecă foarte abruptă, până la şaua dintre Ciomatul Mare şi Ciomatul Mic, apoi coboară treptat pe deasupra Lacului Sfânta Ana, până la cabană.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
4,76km
Durată
2:15-2:30h
Urcare
465m
Coborâre
227m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din oraşul Băile Tuşnad de lângă Izvoarele de apă minerală Apor şi Mikes. Pe o potecă foarte abruptă, şerpuitoare traseul ajunge în apropierea Vf. Ciomatul Mare de unde coboară treptat până la Cabana Lacul Sfânta Ana.

Etape

oraş Băile Tuşnad - sub Vf. Ciomatul Mic - Cabana Lacul Sfânta Ana

Descriere

Traseul 25 CR face legătura între oraşul Băile Tuşnad și Cabana Lacul Sfânta Ana (în apropiere de Tinovul Mohoș). Un traseu destul de dificil, cu peste 700 m diferențe de nivel, în cca. 2.5 - 3 h de drumeție. Iarna - recomandat doar la coborâre - poate pune probleme.

Stațiunea Băile Tușnad este aşezată într-un cadru natural pitoresc, pe malul râului Olt, la aprox. 650 m alt, la sud de Depresiune Ciucului, între munții Harghita și Bodoc și aproape de rezervația Lacul Sf. Ana și Tinovul Mohoș. (vezi descriere traseul 22).

CR pornește de lângă Izvoarele de apă minerală Apor şi Mikes alături de PR (traseul 26) - circuit deasupra Băilor Tușnad. La scurt timp (cca 10 min), PR face stânga spre Turnul Apor (Belvedere). Continuăm pe versantul drept al pârâului Comloş, pe o potecă abruptă cu peste 30 de serpentine, cca. 3 km până la şaua dintre Ciomatul Mare şi Ciomatul Mic. O urcare abruptă solicitantă de peste 400 m diferență de nivel, recomandată doar celor cu o condiție fizică bună. Dificil de parcurs în condiții de iarnă - pericol de alunecare. 

În șa întâlnim marcajul BA (traseul 29) - ce vine de la Vf. Cetății, unde a fost marcat recent un nou traseu PA de vizitare a Vf. Cetății - cu urmele Cetăţii Vármező (traseul 31). După ce ne tragem sufletul, continuăm pe creastă - pe marginea craterului Lacului Sf. Ana, trecând de derivația TA (traseul 30) spre Vf. Ciomatului Mare și de un turn amenajat pentru Belvedere. Coborâm apoi până la Cabana Lacul Sfânta Ana situată în apropiere de Tinovul Mohoș - o turbărie alpină de o frumusețe aparte. Putem vizita tinovul, însă avem nevoie de ghid. Scurta drumeție se face exclusiv pe podețe din lemn, deoarece zona de conservare este în majoritate din mușchi și turbării care acoperă un fost lac vulcanic - de 4 ori mai mare decât lacul Sf. Ana. 

Tinovul Mohoş, în traducere din limba maghiară „Lacul cu muşchi”, este o mlaştină formată în unul din cele două cratere vulcanice de sub Muntele Ciomatu - destinația turistică Ținutul Vulcanilor. Craterul unde se află acum tinovul a erupt primul, iar ulterior s-a umplut cu apă. În momentul în care a erupt şi cel de-al doilea crater (unde s-a format Lacul Sfânta Ana), cenuşa a ajuns în Lacul Mohoş. În timp zona s-a acoperit cu muşchi de turbă, iar din lac au rămas doar câteva ochiuri de apă - aprox. 15 la număr. Aici se găsesc plante otrăvitoare unice în România (nebunele), dar și carnivore (roua cerului), 20 de specii de mușchi de turbă, mesteacăn pitic și pufos, specii de amfibieni și reptile interesante. ș.a. 

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

oraş Băile Tuşnad - sub Vf. Ciomatul Mic - Cabana Lacul Sfânta Ana în Harghita, Harghitei este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră