Touristik Label - 119MN67: oraş Bălan - Valea Fierarului - Cabana Piatra Singuratică

Legătura Bălan - Cabana Piatra Singuratică (pe V. Fierarului).
Traseul 67 Bandă Albastră este cel mai rapid traseu de legătură dintre orașul Bălan și Cabana Piatra Singuratică, urmând valea pârâului Fierarului (Covaci), apoi o potecă abruptă prin pădurea de molid cu câteva luminișuri. Ultimul segment urcă pe lângă pârtia de schi, printr-o zonă cu izvoare, cu priveliști frumoase în spate și Piatra Singuratică în față.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
3,70km
Durată
1:45-2:45h
Urcare
640m
Coborâre
1m

Tabs

Indicaţii de orientare

Pornim din dreptul bisericii aflată în centrul localităţii urcând către nord-est de-a lungul pârâului Fierarului (Covaci). La intersecţia străzii asfaltate cu drumul firestier noi o luăm prin pădure pe poteca marcată trecând pe lângă un popas cu un panou informativ. Urcuşul la cabană se desfăşoară printr-o pădure de molid întreruptă din loc în loc de luminişuri. În ultima parte poteca ne conduce de-a lungul unor pante înclinate, ieşind uneori la locuri deschise, către zona de izvoare care marchează contactul dintre rocile cristaline şi calcare. Imediat după ce ne intersectăm cu traseul TR, ieşim din pădure urmând ca de aici urcarea s-o facem pe pârtia de schi.

Etape

oraş Bălan (biserica romano-catolică) - Valea Fierarului - Cabana Piatra Singuratică

Descriere

Traseul 67 BA face legătura între orașul Bălan și Cabana Piatra Singuratică, pe valea pârâului Fierarului. Un traseu destul de solicitant, cu peste 600 m diferențe de nivel,  în cca. 2.5 h de drumeție. Iarna - accesibil în funcție de starea zăpezii. 

!! Din păcate acest traseu a fost afectat grav de furtuni / doborâturi de vânt în iarna 2020 și este impracticabil - traseu închis! Vântul a bătut cu peste 120 km/h și a afectat pădurea de molid încă înghețată. 

Intrarea în traseu se face din dreptul bisericii din centrul localității Bălan, una din cele mai recente aşezări din Judeţul Harghita, pe V. Oltului, la 38 km N de Miercurea-Ciuc. De la gura pârâului Fierarilor (Covaci, urmăm direcția E cca. 800 m, apoi la ultima casă, urcăm spre N pe lângă un popas cu un panou informativ, într-o frumoasă pădure de conifere cu câteva luminișuri, cu vederi spre Vf. Piatra Ascuțită (Ecem). 

După ce trecem de Colţul Mestecănişului ajungem la o zonă cu izvoare care marchează contactul dintre rocile cristaline şi calcare, cu priveliști frumoase și silueta impunătoare a Pietrei Singuratice în față. Aici întâlnim varianta TG (traseul 66) ce urcă pe valea pârâului Szép, apoi urcăm pe lângă pârtia de schi, la cabana Piatra Singuratică. 

În decursul anilor, cabana a fost extinsă și renovată de mai multe ori, iar din 2010 când se afla într-un stadiu accentuat de degradare, s-a reconstruit complet. Momentan are panouri solare, apă caldă, sală de mese și aprox. 16-18 în paturi și 10-15 pe saltele (în podul cabanei). Pe pajiștea din fața cabanei este permisă amplasarea corturilor.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

oraş Bălan - Valea Fierarului - Cabana Piatra Singuratică în Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Augustin

!!  din păcate acest traseu nu mai este practicabil din cazua vijeliilor  (verificat în 6 iunie 2020)

Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Muntii Nostri

Bună ziua! Vă rugăm să reveniți cu fotografii și informații succinte despre zona cu doborâturi ca să putem face anunțul și pe Facebook. 

Adresa de mail Manu.Muntomanu@muntii-nostri.ro

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră