Touristik Label - 1219MN66: oraş Bălan - Valea Sep - Cabana Piatra Singuratică

Legătura Bălan - Cabana Piatra Singuratică (pe Valea Sep).
Traseul 66 Triunghi Roșu este traseul de legătură dintre orașul Bălan și Cabana Piatra Singuratică, urmând valea pârâului Szép (Sep) și un drum forestier tot mai abrupt. Ultimul segment urcă pe lângă pârtia de schi, printr-o zonă cu izvoare, având priveliști frumoase în spate și Piatra Singuratică în față.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
5,20km
Durată
2:00-3:00h
Urcare
658m
Coborâre
20m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Pornim de lângă biserica catolică, de la strada Pârâul Fierarilor. La casa pădurarilor de la punctul de afluenţă a pârâului Szép (Sep) părăsim DJ125 şi urcăm pe valea acestuia pe drumul forestier ce duce spre est. Pe un brad uscat observăm săgeata care indică punctul în care traseul părăseşte drumul forestier şi urcă pe creasta din dreapta. Pe câmp deschis urcăm 1,6 km orientându-ne după drumul pe care vom merge în marea parte a drumului rămas. Pe parcurs întâlnim numeroase colibe şi case. La ultima din ele ne intersectăm iarăşi cu drumul forestier. Urcarea pe drumul cu pietriş devine treptat din ce în ce mai abruptă. Poteca dispare încet apoi ajungem la pârtia de schi unde întâlnim traseul marcat cu BA. De aici cele două trasee urcă împreună spre cabana Piatra Singuratică.

Etape

oraş Bălan (biserica romano-catolică) - Valea Oltului - Valea Sep - Cabana Piatra Singuratică

Descriere

Traseul 66 TR face legătura între orașul Bălan și Cabana Piatra Singuratică, pe valea pârâului Szép (Sep). Un traseu destul de solicitant, cu peste 600 m diferențe de nivel,  în cca. 2.5 -3 h de drumeție. Iarna - accesibil în funcție de starea zăpezii. 

Intrarea în traseu se face din dreptul bisericii aflată în centrul localităţii Bălan, la gura pârâului Fierarilor, urmând direcția N, cca. 2 km până la gura pârâului Szép (Sep), unde părăsim drumul. Ca punct de reper avem casa pădurarilor. De aici, TR ne ghidează la E, pe valea pârâului Szép (Sep), urmând un drum forestier. 

Ieșim la câmp deschis și urcăm din ce în ce mai abrupt pe un drum de care, printre colibe şi case pitorești. La ultima dintre ele, un drum pietros și anevoios ne conduce într-o urcare susținută spre creastă, ajungând la pârtia de schi. Aici întâlnim varianta BA (traseu 67) - afectată de doborâturi în 2020!, ce urcă pe valea pârâului Fierarilor. Continuăm scurt spre cabana Piatra Singuratică, printr-o zonă cu izvoare, care marchează contactul dintre rocile cristaline şi calcare, cu priveliști frumoase în spate și silueta impunătoare a Pietrei Singuratice în față. În decursul anilor, cabana a fost extinsă și renovată de mai multe ori, iar din 2010 când se afla într-un stadiu accentuat de degradare, s-a reconstruit complet. Momentan are panouri solare, apă caldă, sală de mese și aprox. 16-18 în paturi și 10-15 pe saltele (în podul cabanei). Pe pajiștea din fața cabanei este permisă amplasarea corturilor.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

oraş Bălan - Valea Sep - Cabana Piatra Singuratică în Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră