Touristik Label - 219MN30: oraş Borsec - Valea Bistricioara - Vf. Făget

Circuit Borsec - Vf. Făget (pe Valea Bistricioara și Valea Ţifra )
Traseul 30 Bandă Galbenă este un itinerar frumos ce parcurge munții Borsecului (subdiviziune a Giurgeului), pe un traseu lung de peste 18 km, cu priveliști largi spre Valea Bistricioarei, Pârâul Cupelor, Culmea Mezoveşti și Vf. Ţifra. Din Vf. Făget admirăm Depresiunea Borsec, străjuită de Vf. Capul Corbului, Culmea Preluca și piciorul Dealului Lat.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
18,64km
Durată
7:00-7:30h
Urcare
858m
Coborâre
514m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din centura Borsecului coborâm de-a lungul pădurii pe un drum înierbat până la intersecţia cu pârâul Cupelor. Urmărim cursul acestuia, pe un drum forestier bine conturat, până în satul Valea Cupelor unde ne intersectăm cu drumul 174B şi o luăm la stânga pe Valea Bistricioarei. Odată ajunşi la casa de vânătoare Bistricioara o luăm la stânga pe valea Ţifrei traversând pârâul Bistriciora pe un pod de lemn. Continuăm pe drumul forestier de-a lungul pârâului Ţifrei 1,5 km, după care traseul traverseaza în stânga pârâul urmând o urcare susţinută până pe creasta Piciorului Mezovezului. De aici poteca urmăreşte creasta până în luminişul de sub Bîtca Mezoveşti unde ne intersectăm cu traseul de creastă PA. Urmărim linia pădurii către Vf. Mezovezul Mic pe care-l ocolim prin stânga printre brazii tineri. Marcajul ne trece prin Poiana Mezoveşti, iar după 2 km ajungem la Vf. Făget sub care ne intersectăm cu BA la un refugiu montan.

Etape

oraş Borsec (centru) - Pârâul Cupelor - Valea Bistricioara - Casa Ţifrei - Vf. Făget

Descriere

Traseul 30 BG face legătura între orașul Borsec și Vf. Fagului / Vf. Făget, deasupra orașului Borsec, trecând prin zona Șapte Izvoare, satul Valea Cupelor și Valea Bistricioarei. Este un traseu destul de solicitant, lung, cu peste 900 m diferențe de nivel, în cca. 8 - 10 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme pe Piciorului Mezovezului. Recomandat doar turiştilor cu experienţă, bine echipaţi și obișnuiți cu astfel de trasee lungi.

Pornim de la Centrul de Informare Turistică Borsec pe Aleea 7 Izvoare, trecem pe lângă Pârtia Speranța, apoi ajungem în zona Șapte Izvoare (centura Borsec), nod de trasee între marcajele BG, CG (traseul 28) - ce urcă spre Vf. Fagului / Vf. Făget, pe sub Vf. Mânzul și CA (traseul 33) - cicloturism pe Drumul de Centură. 

BG urmează un drum înierbat, apoi drumul forestier până în satul Valea Cupelor. Din sat continuăm alături de PA (traseul 29) pe drumul care ne conduce la casa de vânătoare Bistricioara. Aici marcajul BG urcă la stânga pe valea Ţifrei cca 1,5 km, ocolind Vf. Țifra (greu accesibil - defrișări, doborâturi etc) și atacă pantele Piciorului Mezovezului, până sub Vf. Bîtca Mezoveşti, unde reîntâlnim traseul de creastă PA (traseul 29). 

De-aici ocolim Vf. Mezovezul Mic și ajungem într-o poiană, de unde avem o priveliște remarcabilă spre Munţii Călimanului. Din Poiana Mezoveşti se mai fac cca. 2 km pe culme: ținem liziera pădurii până la refugiul montan de sub Vf. Făget, la intersecția cu traseele principale din zonă între care și traseul de creastă BR (traseul 9). Vf. Făget este un punct de belvedere excelent spre Depresiunea Bilbor, zona Răchitiș și Munții Călimani pe de-o parte, și spre Depresiunea Borsec, străjuită de Vf. Capul Corbului, Culmea Preluca și piciorul Dealului Lat, peste care putem distinge (în zilele senine) chiar și Munții Ceahlău.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

oraş Borsec - Valea Bistricioara - Vf. Făget în Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră