Touristik Label - 519MN08: oraş Gheorgheni - Pasul Pângăraţi - Gura Pârâului Caproş

Legătura Gheorgheni - Lacul Roșu (pe Drumul Molidului)
Traseul 8 Cruce Galbenă este traseul ce leagă două zone turistice de interes: zona de camping Km 4 Gheorgheni și zona Lacul Roșu, cel mai mare lac de baraj natural şi de munte din România, încărcat de legende (Lacul Ucigaș). Un traseu cu schimbări dese de direcție, pe văi sălbatice, unde orientare se face dificil.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
29,01km
Durată
10:15-10:30h
Urcare
898m
Coborâre
756m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la intersecţia DJ125A cu strada Sípálya pornim pe strada Sípálya 90 m după care o luăm la dreapta pe drumul din pădure paralel. Menţinem drumul evident trecând pe lângă o serie de cabane şi case de vacanţă, dar paralel cu DN12C, până la km 4,6 de la pornire unde traversăm drumul asfaltat 12C. Continuăm pe valea pârâului Belcina până la intersecţia cu valea pârâului Nagy-György 3,3 km. Urcăm 600 m pe vale, apoi o luăm brusc la dreapta mergând uşor ascendent pe curbă de nivel. La început trecem printr-o pădure deasă de foioase, dar după 2 km poteca devine tot mai curată şi uşor de urmărit. Traversăm valea pârâului Kiss-György, iar după 4 km ajungem în pasul Pângăraţi. Menţinem curba de nivel uşor descendent alţi 4 km, apoi virăm brusc dreapta la intersecţia cu drumurile forestiere. După 1,3 km ne intersectăm cu drumul asfaltat pe care-l urmăm 200 m, iar apoi îl părăsim la stânga. Aici poteca noastră este înţesată cu copaci căzuţi dar în 250 m scăpăm de ei şi poteca devine mai practicabilă. După alţi 350 m ne intersectăm cu un drum de pământ pe care o luăm la stânga şi-l ţinem 4 km până pe Valea Luhaş. Acolo părăsim drumul luând-o la stânga abrupt de-a lungul marginii pădurii. Trecând de şa drumul devine din nou vizibil. Ţinem curba de nivel şi după 1 km o luăm brusc la stânga pe Valea Caproş în jos până la intersecţia cu Valea Oii.

Etape

oraş Gheorgheni (Km 4) - Pasul Pângăraţi - Interfluviul Luhaş - Gura Pârâului Caproş

Descriere

Traseul 8 CG este traseul de legătură între zona de camping Gheorgheni și gura Pârâului Caproș, la cca. 1h de Lacul Roșu. Este un traseu lung și solicitant, cu peste 900 m diferențe de nivel, în cca. 10 - 12 h de drumeție, recomandat doar turiştilor cu experienţă, bine echipaţi și cu bune cunoștințe de orientare. Marcaje rare şi şterse, doborâturi etc. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Pornim dinspre Gheorgheni spre Pasul Pângărați (Bicaz) și ajungem în zona de camping km 4, unde se desprinde drumul pietruit spre cătunul Covacipeter. Aici debutează CG, urmând drumul paralel cu DN, pe Drumul Molidului, printre cabane şi case de vacanţă. 

După 4,6 km de la pornire, drumul de exploatare traversează DN-ul spre E și continuă pe valea pârâului Belcina până la gura pârâului Nagy-György. Urmează un parcurs scurt pe vale, apoi poteca face brusc dreapta, în urcare pe curbă de nivel, prin pădurea frumoasă de foioase. Poteca este mai puţin evidentă, ocolind Muntele Gherpatoc, apoi devine mai vizibilă, traversând valea pârâului Kiss-György și ocolind o culme secundară. 

După 4 km ajungem în pasul Pângărați (Bicaz), unde începe marcajul principal de creastă BR (traseul 9) care străbate Munții Giurgeu până departe, înspre Bilbor, peste 60 km.

Continuăm uşor descendent în paralel cu DN12 alţi 4 km, apoi facem un ocol larg pe drumuri forestiere pentru a ajunge din nou la drumul național spre Lacul Roșu. Îl urmăm aprox. 200 m, apoi intrăm pe un drum forestier secundar care ajunge la gura pârâului Luhaş. Aici urcăm abrupt pe la liziera pădurii, într-o șa cu stână, ocolim Piciorul Calului pe un drum de pământ care merge cca. 1 km pe curbă de nivel, apoi coborâm pe Valea Pârâului Caproş, brusc stânga, până la vărsarea în Valea Oii, la finalul traseului nostru. Ne aflăm la cca. 1 h de Lacul Roșu, cel mai mare lac de baraj natural şi de munte din țară, pe care-l putem vizita, urmând marcajul BA (traseul 47). Tot în zonă găsim PR (traseul 48) spre Cheile Duruitoarei.

Observații

Pe tot parcursul traseului marcajele sunt şterse, rare sau inexistente.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

oraş Gheorgheni - Pasul Pângăraţi - Gura Pârâului Caproş în Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră