Touristik Label - 419MN07: oraş Gheorgheni - Valea Fierul - La Tunzărie

Legătura Gheorgheni - traseul de creastă Hășmaș (zona Tunzărie)
Traseul 7 Cruce Albastră este traseul de legătură dintre zona de camping Km 4 Gheorgheni și creasta principală a Munților Hășmaș, sub Culmea Hășmașul Negru (zona Tunzăria). Urmăm un parcurs pe Drumul Molidului, pe văile Fagul Înalt, Valea Oltului și pârâul Fierul, accesibil și pentru cicloturism. Acces spre izvorul geografic al râului Olt.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
15,36km
Durată
5:30-6:15h
Urcare
903m
Coborâre
338m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la intersecţia cu DN12C şi km 4 pornim pe drumul pietruit 125A pe care-l ţinem până în Pasul Covacipeter. Din pas continuăm pe drum 4,8 km până la o intersecţie cu un drum forestier unde o luăm la stânga. Urcăm pe această vale până la intersecţia cu pârâul Fierul unde o luăm la dreapta pe Valea Fierul. După 1,6 km traversăm pârâul şi părăsim valea luând-o la dreapta. La început urcăm de-a lungul unui pârâu, apoi drumul forestier se conturează tot mai bine. Urcarea devine mai abruptă şi susţinută. Trecând printr-o serie de zone defrişate ajungem într-un final lângă zona Tunzăria unde ne intersectăm cu BR de pe creasta principală.

Etape

oraş Gheorgheni (Km 4) - Pasul Covacipeter - Valea Fierul - La Tunzărie

Descriere

Traseul. 7 CA este traseul de legătură între zona de camping Gheorgheni și creasta principală a Munților Hășmaș (zona Tunzăria). Este un traseu destul de solicitant, cu peste 900 m diferențe de nivel, în cca. 6.5 - 7 h de drumeție, recomandat doar turiştilor cu experienţă, bine echipaţi. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Pornim dinspre Gheorgheni spre Pasul Pângărați (Bicaz) și ajungem în zona de camping km 4, unde se desprinde drumul pietruit spre cătunul Covacipeter. Îl urmăm până în Pasul Covacipeter (Trecătoarea Oltulu), cu o vedere superbă spre Vf. Hășmașul Mare. Ne putem abate spre S (cca. 45 min), spre izvorul geografic al râului Olt, urmând marcajul CR (traseul 1) până într-o poiană unde izvorul este captat într-un trunchi gros de copac, scobit cu pricepere. Izvorul este semnalat în apropiere cu o plăcuță pe un stâlp de susținere. 

Revenim în Pasul Covacipeter și continuăm pe drum 4,8 km până la intersecția cu drumul forestier care urcă la stânga spre gura pârâului Fierul, vale pe care o vom urma apoi la dreapta. Aici marcajele sunt şterse şi rare, dar urcăm de-a lungul văii, pe drumul forestier care se conturează tot mai bine (Drumul Molidului). Pe ultimii 400 m nu există marcaje, urcăm pieptiș printr-o zonă defrișată și ajungem într-un final lângă zona Tunzăria, la intersecția cu traseul de creastă BR al Munților Hășmaș (traseul 45).

Observații

În ultimii 5 km marcajele sunt şterse şi rare, iar în ultimii 400 m nu există marcaje.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

oraş Gheorgheni - Valea Fierul - La Tunzărie în Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră