Touristik Label - 919MN06: oraş Gheorgheni - Vf. Fagul Înalt - Pasul Covacipeter

Legătura Gheorgheni - Pasul Covacipeter (peste Muntele Fagul Înalt)
Traseul 6 Punct Roșu este un traseu frumos în munții Giurgeului, care leagă două zone turistice de interes: zona de camping Km 4 Gheorgheni și zona turistică Trecătoarea Oltului, cu satul de vacanță Covacipeter, unde se află izvorul geografic al râului Olt. Parcurgem culmea Muntelui Fagul Înalt, cu priveliști spre Valea Oltului și Hășmașul Mare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
8,09km
Durată
3:00-3:30h
Urcare
594m
Coborâre
232m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la intersecţia DN12C şi DJ125A pornim pe drumul pietruit 125A 200 m, apoi o luăm la stânga pe strada Sípálya unde imediat ce trecem de cabana din dreapta (90 m) o luăm pieptiş la dreapta prin pădure. După 800 m ieşim din pădurea de brazi într-una mixtă, tânără şi deasă. 900 m mergem pe poteca mai puţin evidentă până ne intersectăm cu drumul forestier. Menţinem drumul forestier până într-o poiană cu stâne, unde o luăm la stânga ascendent menţinând creasta muntelui Fagul Înalt până la intersecţia cu traseul CR. De aici traseul este comun cu CR până în Pasul Covacipeter.

Etape

oraş Gheorgheni (Km 4) - Vf. Fagul Înalt - Pasul Covacipeter

Descriere

Traseul 6 PR este traseul de legătură între zona de camping Gheorgheni și satul de vacanță Covacipeter, traversând Muntele Fagul Înalt. Este un traseu mediu, cu câteva zone unde marcajele se pierd (marcajele sunt şterse, rare sau inexistente), cu aprox 600 m diferențe de nivel, în cca. 4 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Pornim dinspre Gheorgheni spre Pasul Pângărați (Bicaz) și ajungem în zona de camping km 4, unde se desprinde drumul pietruit spre cătunul Covacipeter. Îl urmăm scurt timp (200m), apoi facem stânga pe strada Sípálya și imediat ce trecem de o cabană (90 m), urcăm la dreapta prin pădurea de brazi. Ținem o poteca lată care șerpuiește lin pe piciorul Fagul Înalt. La capătul ei, intrăm într-o pădure frumoasă, deasă și tânără de amestec, unde o potecă mai puţin evidentă ne scoate la drumul de exploatare care ocolește pe versantul vestic, Vf. Dosul Fagul Înalt, greu accesibil datorită zmeurișului.

După ce trecem de vârf, ajungem într-o poiană cu stâne și construcții de vară, unde suntem cu băgare de seamă la câini, apoi ne îndreptăm spre creasta muntelui Fagul Înalt. Urcăm lin creasta printr-o pădure tânără de molid și trecem de Vf. Fagul Înalt / Mogoș Biuc (1418 m), privind spre cătunul Covacipeter, care găzduiește o capelă.

Odată ce întâlnim marcajul CR (traseul 1), care vine dinspre Pasul Pângărați (Bicaz), îl urmăm la dreapta, coborând ușor în serpentine pe drumul pietruit, cu o vedere superbă spre Vf. Hășmașul Mare, printre căsuțe și cabane de vacanţă pitorești, până în Pasul Covacipeter (Trecătoarea Oltulu), Pentru a ajunge la izvorul geografic al râului Olt, urmăm în continuare marcajul CR, pentru scurt timp, spre S, ajungând într-o poiană unde izvorul este captat într-un trunchi gros de copac, scobit cu pricepere. Izvorul este semnalat în apropiere cu o plăcuță pe un stâlp de susținere.

Observații

Între km 1,4 şi km 5,5 marcajele sunt şterse, rare sau inexistente.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

oraş Gheorgheni - Vf. Fagul Înalt - Pasul Covacipeter în Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră