Touristik Label - 421MN41: Poteca Cheii din Cheile Vârghişului

Poteca Cheii din Cheile Vârghişului
Traseul 41 Cruce Albastră este poteca tematică ce străbate Rezervaţiei Cheile Vârghişului din Munții Perșanii de Nord. Un traseu relativ ușor, amenajat cu podețe și scări metalice care permit vizitarea celor mai importante peșteri din chei.
5

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor/mediu
Distanţă
4,33km
Durată
~1:45h
Urcare
189m
Coborâre
228m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din partea nordică a cheii. Trece lângă o căsuţă de lemn de unde trebuie cumpărat bilet de vizitare după care intră în chei. Traseul în chei trece pe lângă nenumărate peşteri, trece pe poduri suspendate pe cabluri, rampe şi scăriţe asamblate pe perete. Dintre peşteri trebuie amintite Peştera nr. 8 din Cheile Vârghişului (Lócsűr) şi Peştera nr. 14 din Cheile Vârghişului (Orbán Balázs). Traseul se termină la ieşirea în partea sudică a Cheii Vârghişului.

Etape

Canton Ţiglărie - Centru de Vizitare a Rezervaţiei Cheile Vârghişului

Descriere

 

Traseul 41 CR străbate Cheile Vârghişului, trecând pe lângă nenumărate peşteri, pe o potecă amenajată cu poduri suspendate și scări metalice. Un traseu cu aprox 300 m diferențe de nivel, în cca. 1.5 - 2 h de drumeție. Iarna, pe zăpezi mari - poate pune probleme.

Pentru a ajunge la poteca Cheii, urmăm marcajul PG (traseul 44) dinspre satul Mereşti, care ne conduce pe un drum cu pietriş până la intrarea din partea nordică. Aici găsim casa de bilete a Centrului de Vizitare a Rezervaţiei Cheile Vârghişului. Rezervația se întinde pe o suprafaţă de 1000 ha, au fost clasificate 123 de peșteri pe diferite nivele și are o lungime de cca. 4 km. În partea centrală a cheilor se deschide peştera cea mai mare şi mai renumită a regiunii - Peştera nr. 14 din Cheile Vârghişului (Orbán Balázs). Alte peşteri importante din strâmtoare sunt Peştera nr. 8 din Cheile Vârghişului (Lócsűr), Peştera Calului, Peştera Tătarilor şi Şura de Piatră (Kőcsűr), având gradul 1 şi 2 de dificultate. (sursa)

Traseul prin chei urmărește firul râului Vârghiș pe poduri suspendate podețe, scări metalice, rampe și scărițe de lemn. Din chei ieșim în partea sudică, la punctul de informare turistică. Aici se poate ajunge și dinspre Vârghiș, pe un drum forestier asfaltat cu o ultimă porțiune de drum de pământ, la zona amenajată de camping și de picnic a rezervației.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Poteca Cheii din Cheile Vârghişului in Harghita, Covasna, Harghitei is an uşor/mediu Drumeţie trail.
0
Average: 5 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Hercule

Am abordat traseul incepand cu intrarea nordica, atat conform descrierii de mai sus cat si pentru ca drumul de acasa era (o idee) mai scurt. Am incercat sa ma documentez mai mult dar nu prea gasesti informatii despre accesul la intrarea nord. S-a dovedit a fi o mare greseala: din Meresti pana la aproape de intrare in chei sunt 6.5 km de drum forestier, in timp ce din partea cealalta esti mult mai aproape de asfalt.

In rest totul ok, traseu frumos si interesant dar foarte, foarte aglomerat, in special in perioada amiezii cand grupuri mari de turisti se scurg in chei. Bineinteles ca e galagie, se face baie, aglomeratie la trecerile mai grele de la poduri, urcare la pesteri in sir indian, etc. In schimb curatenie peste tot, nu am vazut nici un pet aruncat, doar cateva hartii ici-colo. Alt plus toaletele ecologice amplasate la intrare si la iesire fac ca in chei sa nu miroasa urat.

Ca minus am remarcat lipsa indicatoarelor spre pesteri precum si lipsa marcajelor catre traseele adiacente BG si PR. Traseul spre Grota Tatarilor nu este marcat.

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, August 22, 2020
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Gaben

Văd că sunt 11 km pe partea cealaltă măsurând de la Vârghiș și tot cam drum forestier pare ... sau a fost asfaltat o parte din el?

O să ajung în zonă prin aprilie și aș vrea să parcurg aceste chei.

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră