Touristik Label - 219MN20: Rez-nyaka - Vf. Teascul - Pasul Chiozrez

Legătura Rez-nyaka - Pasul Chiozrez (peste Muntele Teascu)
Traseul 20 Bandă Galbenă face legătura între pasul Rez-nyaka și Pasul Chiozrez, trecând prin satul Jolotca. Parcurgem câteva culmi secundare din munții Giurgeului (Dealul și Muntele Teascului s.a.) cu perspective spre creasta principală (M. Tătarului, Rezul Mare și Rezul Mic etc), valea și satul Jolotca, Valea Șimon ș.a.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
12,46km
Durată
4:45-5:15h
Urcare
633m
Coborâre
422m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Rez-nyaka o luăm spre vest pe un drum de pământ ocolind Vf. Hegyes prin nord. Ne desprindem de drum luând-o la dreapta după 1,2 km pe drumul ce ocoleşte prin nord Vf. Şoza. Apoi după 1,7 km cotim dreapta pe o coborâre printre brazi tineri până în satul Jolotca. Imediat ce trecem podul de lemn peste pârâul Jolotca o luăm la stânga pe drumul principal pe care-l ţinem până ajungem la valea pârâului Şimon. Urcăm pe vale 350 m, iar apoi o luăm la stânga pe piciorul ce urcă spre Vf. Teascul. Urcarea e iniţial abruptă şi susţinută dar apoi urmează creasta matematic şi lin. După 2 km traversăm valea în dreapta trecând o serie de garduri electrice ale unor stâne. Continuăm urcare pe un drum forestier până ajungem la stâlpii de înaltă tensiune ce ne vor conduce pe vârf.

Etape

Rez-nyaka - sat Jolotca - Valea Şimon - Vf. Teascul - Pasul Chiozrez

Descriere

Traseul 20 BG este un itinerar frumos pe culmi secundare ale munților Giurgeu, cu vederi spre satul Jolotca și piciorul Muntelui Rezul Mic. Este un traseu relativ ușor, cu aprox 600 m diferențe de nivel, în cca. 5 - 6 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Traseul pornește din pasul Rez-nyaka, nod de trasee spre Vârful Hegyes / Ascuțit, Muntele Tătarului și Vf. Prişca, respectiv BA (traseul 17) și TR (traseul 18), ori CA (traseul 19) spre cabana de vânătoare Vitting (acum dezafectată). Pornim spre NV, pe drumul pietruit ce trece pe la nordul Vf. Hegyes și ajunge după cca. 1 km la un loc de popas, unde coboară varianta de pe vârf, marcată TG (traseul 16). De aici urmăm un drum secundar spre N, care ocolește Vf. Şoza și după cca. 1,7 km, facem dreapta și coborâm printr-o pădure de brazi tineri spre Valea Jolotca, unde întâlnim traseul cicloturistic BA (traseul 22)  - ce ajunge de-aici tot în Pasul Chiozrez, dar pe Valea Holoşagul.

Străbatem satul Jolotca pe drumul principal și ajungem la valea pârâului Şimon, pe care o urmăm la dreapta pentru scurt timp. Poteca urcă apoi susținut și abrupt pe Dealul Teașcului, unde ținem culmea matematic deasupra văii Șimon. După cca. 2 km traversăm valea în dreapta, pe lângă niște stâne, apoii urmăm drumul forestier ce urcă la stâlpii de înaltă tensiune, pe piciorul Muntelui Teașcu, tot mai aproape de creasta principală a Munților Giurgeului. Din culme coborâm în Pasul Chiozrez, la intersecția cu traseul principal de creastă BR al Munților Giurgeului (traseul 9) și cu capătul nordic al traseului cicloturistic BA.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Rez-nyaka - Vf. Teascul - Pasul Chiozrez în Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră