Touristik Label - 721MN37: sat Băţanii Mici - Pârâul cu Brazi - Poiana Mitaci

Legătura sat Băţanii Mici - Poiana Mitaci (pe la furnalul Bodvaj)
Traseul 37 Punct Albastru este traseul de legătură dintre Băţanii Mici și traseul de creastă al masivului (sub Muntele Mitaci), urcând prin Poiana Rakottyás. Un traseu relativ ușor, dar lung, folosește aproape în totalitate drumuri pitorești de munte, pretabil pentru MTB. Trecem pe lângă furnalul Bodvaj, cu o istorie de aproape 300 de ani.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
13,42km
Durată
4:30-5:00h
Urcare
367m
Coborâre
78m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din satul Băţanii Mici pe drum asfaltat pe Valea Bradului. Trece pe lângă Furnalul Bodvai de unde porneşte un alt traseu spre Herculian (traseul PR) şi este o zonă amenajată pentru picnic. Urcuşul continuă pe asfalt pe Pârâul Bradul Mare. După terminarea drumului asfaltat traseul o ia amonte spre est. În unele locuri se pot vedea şi marcaje de punct verde în loc de PA. Traseul continuă să urce până ajunge pe creasta principală a masivului prin Poiana Rakottyás.

Etape

sat Băţanii Mici - Furnalul Bodvai - Pârâul cu Brazi - Rakottyás - Poiana Mitaci

Descriere

Traseul 37 PA face legătura între satul Băţanii Mici și creasta principală a masivului, în apropiere de Poiana Mitaci. Un traseu cu aprox 400 m diferențe de nivel, în cca. 4.5 - 5 h de drumeție. Se recomandă parcurgerea lui cu MTB. Iarna - pretabil pentru schi de tură.

Traseul porneşte din satul Băţanii Mici și urmează drumul asfaltat de pe Valea Bradului, spre pădurea Bodvai / Bodvaj. Locul Bodvai a cunoscut o dezvoltare importantă la începutul secolului al XVIII-lea, datorită zăcămintelor de limonit, altfel numit minereu de fier brun. Exploatarea și prelucrarea lor are la furnalul Bodvai, o istorie de aproape 300 de ani. Între anii 1945-1950 Bodvai a aparținut de combinatul siderurgic din Hunedoara, iar în 1954 a fost închis. În 2006 furnalul a fost reînnoit cu ajutorul Consiliului Județean din Covasna. Momentan este declarat monument de tehnică şi înscris pe lista celor necesare a fi protejate. (sursa) Obs: lângă furnalul Bodvaj întâlnim marcajele PR (traseul 38), pe care putem reveni la Băţanii Mici, trecând prin satul Herculian. 

După ce trecem de furnalul Bodvaj, continuăm până la capătul drumului asfaltat, pe Pârâul Bradul Mare, apoi pe Pârâul cu Brazi spre Poiana Rakottyás. De aici urcăm la intersecția cu traseul de creastă BA (traseul 3). Spre S se înalță vârful Mitaci (1282 m), împădurit, iar la N se întinde Poiana Mitaci - în NV căreia găsim construcții pastorale.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Băţanii Mici - Pârâul cu Brazi - Poiana Mitaci în Harghita, Covasna, Harghitei este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră