Touristik Label - 121MN29: sat Bixad - sub Vf. Ciomatul Mare - Băile Tuşnad

Legătura sat Bixad - Băile Tuşnad, pe sub Vf. Ciomatul Mare
Traseul 29 Bandă Albastră este traseul de creastă care face legătura între Bixad și Băile Tuşnad, înconjurând Lacul Sfânta Ana pe Muchia Lacului (loc de belvedere frumos). Urcăm apoi pe la Turnul de Belvedere de sub Muntele Ciomatu până în şaua dintre vârfuri, ocolim Dl. Ludmila pe sub Vf. Cetăţii și coborâm în Băile Tuşnad, pe Pârâul Cetăţii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
11,78km
Durată
~5:00h
Urcare
613m
Coborâre
687m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din satul Bixad, trece lângă Izvorul de apă minerală Bugyogó, după care merge pe marginea pădurii. După intrarea în pădure traseul devine abrupt până ajunge pe Muchia Lacului. Urmează un coborâş uşor până la Cabana Lacul Sfânta Ana, după care traseul iarăşi urcă până sub Vf. Ciomatul Mare. Aici este o bifurcaţie de trasee, ambele trasee ajung în staţiunea Băile Tuşnad. Traseul cu marcajul BA ocoleşte pe sub Vf. Cetăţii după care coboară până în staţiune pe Pârâul Cetăţii.

Etape

sat Bixad - Muchia Lacului - Cabana Lacul Sfânta Ana - sub Vf. Ciomatul Mare - sub Vf. Cetăţii - Băile Tuşnad

Descriere

Traseul 29 BA face legătura între Bixad și Băile Tuşnad, pe un traseu de creastă care oferă priveliști deosebite asupra lacului Sfânta Ana, Muntelui Ciomatu și Vf. Cetăţii. Un traseu destul de solicitant, cu aprox. 1300 m diferențe de nivel, în cca. 5 - 6 h de drumeție. Iarna, pe zăpezi mari - poate necesita colțari. 

Din satul Bixad, urmăm marcajele BA și trecem de Izvorul de apă minerală Bugyogó și continuăm pe la liziera pădurii, apoi prin pădure. O urcare abruptă ne scoate pe Muchia Lacului, unde întâlnim varianta CA (traseul 28) - ce urcă din satul Carpituş. 

De pe Muchia Lacului avem o priveliște minunată spre Munții Bodoc (S) și spre Lacul Sfânta Ana (N), apoi coborâm ușor la Cabana Lacul Sfânta Ana. Facem o scurtă pauză de hidratare, apoi pornim în urcare spre Culmea Ciomatu, pe marginea craterului Lacului Sf. Ana, spre şaua dintre vârfurile Ciomatul Mare şi Ciomatul Mic, trecând de un turn amenajat pentru Belvedere și de derivația TA (traseul 30) care urcă spre Vf. Ciomatul Mare (1301 m).

Din șaua dintre vârfuri putem să coborâm abrupt spre Băile Tușnad, pe marcaj CR (traseul 25), pe versantul drept al pârâului Comloş - o potecă care coboară peste 400 m diferență, dificilă de parcurs în condiții de iarnă (pericol de alunecare!). 

BA ocoleşte prin dreapta Dl. Ludmila apoi coboară pe sub Vf. Cetăţii, trecând de derivația PA (traseul 31) spre Vf. Cetății - unde se găsesc rămășițele unui cetăți medievale (Vártető), construite peste o cetate preistorică (vezi descriere traseul 31). Coborâm până în Băile Tuşnad pe Pârâul Cetăţii.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Bixad - sub Vf. Ciomatul Mare - Băile Tuşnad în Harghita, Covasna, Harghitei este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră