Touristik Label - 418MN05: sat Căciulata (C.N.I.P.T.) - valea Păuşa - Mănăstirea Stânişoara

Legătura Căciulata - Mănăstirea Stânişoara (pe valea Păuşa)
Traseul 5 Cruce Albastră este traseul de legătură dintre localitatea Păuşa și Mănăstirea Stânişoara, unul dintre cele mai frumoase așezăminte monahale din țară, urmând drumul forestier de pe Valea Păușa, accesibil și cu o bicicletă de munte.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
7,10km
Durată
~2:00h
Urcare
519m
Coborâre
71m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul de faţă reprezintă accesul cel mai facil acces spre Mănăstirea Stânişoara, deoarece marcajul însoţeste în totalitate drumul forestier de pe Valea Păuşa. Intrarea pe acest drum se face din Păuşa (cartier al oraşului Călimăneşti), urmând strada principală care se strecoară printre gospodării. Pentru început aceasta e asfaltată, iar în capătul zonei locuite, un drum de macadam ia locul asfaltului (în dreptul unei troiţe cu izvor). De aici, drumul va urca în continuu pe firul văii care are amenajate numeroase locuri de picnic. Înainte să ieşim deasupra pădurii panta drumului va creşte considerabil, însă după doar câteva sute de metri vom ajunge în Poiana Stânişoara. Aici se află Mănăstirea Stânişoara, iar poiana poate reprezenta începutul unor drumeţii până sus la Cabana Cozia. Colţii Foarfecii, Muntele Durduc, dar şi releele de pe Vârful Cozia se înaltă deasupra noastră. Acest traseu poate fi parcurs cu maşină cu gardă normală, cu bicicletă, sau chiar pe jos de pelerinii ori drumeţii care vor să ajungă la Mănăstirea Stânişoara.

Etape

sat Căciulata (C.N.I.P.T.) - sat Păuşa - valea Păuşa - fosta Cabană Valea Mărului -  Mănăstirea Stânişoara

Descriere

Traseul 5 CA face legătura între cartierul Păușa al orașului Călimăneşti și Mănăstirea Stânişoara pe un drum forestier pitoresc, recomandat pentru cicloturism. Este un traseu relativ ușor, cu numeroase locuri de picnic,cu aprox 500 m diferențe de nivel, în cca.2 - 2.5 h.

În Păușa se găsește un indicator discret care indica Mănăstirea Stânişoara 6 km. Acesta este drumul pentru început asfaltat, apoi de pietriș spre mănăstire, însoțit de marcajul CA pe tot parcursul lui. La început vom merge printre gospodării, iar în capătul zonei locuite, intrăm pe forestier, urcând până deasupra pădurii și lăsând în urmă numeroase locuri de picnic. După o ultimă pantă considerabilă, ajungem la pajiștile Mănăstirii Stânişoara, unul dintre cele mai frumoase așezăminte monahale din țară, loc de unde se pot aborda drumeții spre cascada Gardului (traseul 6), spre „Colţii lui Damaschin”, pereţii Bulzului și Cabana Cozia (traseul 4) sau incursiuni spre Colţii Foarfecii sau Muntele Durduc (nemarcat).

Observații

Traseul este accesibil iarna în funcţie de cantitatea și calitatea zăpezii doar turiștilor cu experienţă, bine echipaţi. Pe parcursul iernii, se urmează pe cât posibil creasta matematică.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Căciulata (C.N.I.P.T.) - valea Păuşa - Mănăstirea Stânişoara în Vâlcea, Cozia este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră