Touristik Label - 421MN52: sat Căpâlniţa - Vf. Muntele Ascuţit - Staţiunea Harghita Mădăraş

Legătura Căpâlniţa - Harghita Mădăraş (peste Muntele Ascuţit)
Traseul nr. 52 Cruce Albastră este traseul de legătură între satul Căpâlniţa și staţiunea Harghita Mădăraş, în urcare pe culmea secundară Piatra Altarului - Mt. Ascuțit - Pintenul Cazanului, pretabil pentru MTB. Vederi spre Valea Vârghișului, Cetatea Bufniţei șiVf. Harghita Ciceu
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
12,27km
Durată
4:15-5:00h
Urcare
824m
Coborâre
72m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din satul Căpâlniţa pe un drum pavat care se transformă la ieşirea din sat în drum forestier care ţine până la staţiunea Harghita Mădăraş. Pe Poiana Izvorul Urzicii traseul trece lângă un refugiu montan după care ajunge pe o muchie de unde avem o privelişte frumoasă spre localităţile Vlăhiţa şi Căpâlniţa. Mai sus de Poiana Izvorul Urzicii este o bifurcaţie de unde putem coborî în Valea Vârghiş pe un drum cu marcaje foarte rare. Traseul nostru contiuă să urce pe muchie având locuri cu panorame frumoase spre Vf. Harghita Ciceu. Partea superioară a traseului merge în pădure trecănd pe lângă Vf. Piatra Altarului şi Vf. Muntele Ascuţit după ce intră în drumul cu pietriş care urcă din oraşul Vlăhiţa.

Etape

sat Căpâlniţa - sub Fagul Rotund - Vf. Piatra Altarului - Vf. Muntele Ascuţit - Staţiunea Harghita Mădăraş

Descriere

Traseul 52 CA face legătura între satul Căpâlniţa și Harghita Mădăraş, urmând drumul culmii secundare Piatra Altarului - Mt. Ascuțit - Pintenul Cazanului. Se recomandă parcurgerea traseului cu o bicicletă de munte. Un traseu de aprox. 12 km, cu peste 800 m diferență de nivel, în cca. 4.5 h. Iarna, pe zăpezi mari - poate pune probleme. 

Comuna Căpâlniţa este situată în partea SV a masivului Harghita, pe cumpăna apelor Homorodul Mare și Mic, la cca. 22 km de Odorheiu Secuiesc, pe DN13A "TransHarghita". Recunoscut pentru meșterii satului pricepuți în prelucrarea lemnului, este un sat turistic cu potențial cultural și balneoclimateric. Porturile și porțile tradiționale atrag privirile, iar Băile Homorod (aflate în apropiere), completează paleta de activități, cu o pârtie de schi, centru de echitație și numeroase izvoare carbogazoase folosite pentru cură internă și externă.

CA urmărește un drum pavat care devine apoi forestier și urcă în Poiana Izvorul Urzici, unde există un refugiu montan. La scurt timp întâlnim varianta dinspre Valea Vârghișului, marcată tot CA (traseul 51) -traseu de asemenea recomandat pentru MTB. 

Continuăm pe culmea secundară Piatra Altarului - Mt. Ascuțit - Pintenul Cazanului, cu perspective frumoase spre Valea Vârghișului, peste care observăm Cetatea Bufniţei (traseul 48) și antenele Vf. Harghita Ciceu. Drumul străbate o pădure frumoasă de brazi și după ce trece de intersecția cu alt traseu frumos de cicloturism PA (traseul 59) - dinspre Zetea - ajungem pe drumul de pietriș care urcă la staţiunea Harghita Mădăraş. 

Din stațiune putem aborda traseul TA (traseul 55) spre Vf. Harghita Mădăraş - Muntele Sfânt al Secuilor - sau drumul CA (traseul 54).spre Izvorul Fedeleskút, lângă traseul de via ferrata “Pericolul Caprelor”, de pe stânca Kecskevész.

Observații

Atenţie la câini în Poiana Urzicii şi sub Pintenul Cazanului.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Căpâlniţa - Vf. Muntele Ascuţit - Staţiunea Harghita Mădăraş in Harghita, Harghitei is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră