Touristik Label - 219MN05: sat Heveder - Vf. Arama Neagră - oraş Bălan

Legătura Voșlobeni - Bălan peste Muntele Negru și Piatra Scrisă
Traseul 5 Bandă Galbenă este traseul secundar de creastă care leagă două zone turistice de interes Valea Mureșului (zona Voşlobeni) de Valea Oltului (orașul Bălan) pe direcția V-E, respectiv Munții Giurgeu de Munții Hășmaș. Un parcurs ce traversează Vf. Biucfo (Fagilor), piciorul Muntelui Negru și Munții Bălan.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
17,80km
Durată
~7:30h
Urcare
807m
Coborâre
767m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Pornim din Heveder pe drumul asfaltat până la intersecţia cu pârâul Ciur unde pe un drum de pământ o luăm la dreapta. Continuăm urcarea 2 km până la intersecţia cu un drum înierbat unde o luăm brusc la stânga. De aici ţinem creasta dealului Conia ocolind Vf. Biucfo prin sud, iar apoi ajungând în Şaua Arama Neagră. Din şa urmează o urcare abruptă şi susţinută pe Vf. Arama Neagră, de unde o luăm la stânga 100 m, apoi la dreapta continuăndu-ne creasta vest-estică. După 800 m ajungem într-o defrişare unde marcajul dispare dar noi o traversăm oblic spre dreapta în jos. Urmărim drumul forestier, iar după 3,5 km trecem de Vf. Piatra Scrisă. În scurt timp ajungem la o antenă GSM unde ne şi intersectăm cu un drum pietruit. De aici urmărim drumul pietruit până pe strada Minei, iar mai apoi Bălan.

Etape

sat Heveder - Vf. Biucfo - Vf. Arama Neagră - Vf. Piatra Scrisă - oraş Bălan

Descriere

 

Traseul 5 BG este magistrala ce traversează Munții Giurgeului de la V la E, între localitățile Heveder și Bălan. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în cca. 7.5 - 8 h de drumeție, recomandat doar turiştilor cu experienţă, bine echipaţi și obișnuiți cu astfel de trasee lungi. Marcaje rare şi şterse în cea mai mare parte a traseului. Iarna, zăpezile mari și zonele cu desiș pot pune probleme.

Pornim din așezarea montană Heveder, județul Harghita, situată la NE de localitatea Voșlobeni - din drumul de acces spre Peștera Șugău (vezi descriere traseul 2). Facem dreapta pe un drum de pământ care ne urcă aprox. 2 km deasupra văii pârâului Ciur, până pe dealul Conia. Aici schimbăm direcția spre N, pe un drum de căruță care urcă până în apropiere de Vf. Biucfo (Fagilor), apoi coborâm la E, în Şaua Arama Neagră, unde întâlnim traseele care străbat Munții Giurgeului pe direcția N-S, respectiv TG, PA și BA. În apropiere există mai multe stâne, așa că suntem cu băgare de seamă la câini. 

Din șa urcăm abrupt și susținut pe pantele Muntelui Negru spre Vf. Arama Neagră (1538 m), trecând pe la refugiul Izvoru Mureşului, de unde coboară derivația PAD la izvorul geografic al Mureşului - locul în care apa limpede a izvorului vede lumina zilei (1350 m) (info)

Revenim la refugiu, semnăm condica de prezență, apoi ajungem în scurt timp pe Vf. Arama Neagră, cu priveliști spre versanții abrupți ai Hășmașului Mare și Valea Oltului, iar mai departe, peste culmile ce coboară în depresiune, munții Ciucului. 

Urmează un itinerar lung de creastă pe direcția V-E (cca. 3.5 h). Trecem mai întâi printr-o defrișare unde marcajul se pierde, apoi urmăm drumul forestier care străbate Muntele Câmpul Rotund, cu vederi spre Valea Sipoș, mărginită de Culmea Sipoș. Continuăm peste Vf. Piatra Scrisă, apoi întâlnim un drum pietruit (cu o antenă GSM). cu priveliști spre Valea Oltului (cu Lacul Mesteacănul) și abrupturile vestice din Munții Hășmaș (Piatra Ascuțită / Vf. Ecem). Urmăm drumul până în orașul Bălan, în coborâre pe lângă mină.

Observații

Marcaje sunt rare şi şterse în cea mai mare parte a traseului; de la km 13.4 şi până la final marcajele sunt inexistente. Traseul este greu accesibil iarna din cauza zonelor cu desiş, recomandat doar turiştilor cu experienţă, bine echipaţi.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Heveder - Vf. Arama Neagră - oraş Bălan în Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră