Touristik Label - 719MN03: sat Izvoru Mureşului - Vf. Arama Neagră - sat Izvoru Mureşului

Circuitul Izvorul Geografic al Mureșului
Traseul 3 Punct Albastru este un traseul în circuit de acces la izvorul geografic al Mureşului, situat la cca. 1350 m altit. pe versantul SV al Munților Giurgeului, în apropiere de Vf. Arama Neagră / Muntele Negru (Fekete Rez în maghiară). Priveliști spre versanții abrupți dinspre Valea Oltului ai Hășmașului Mare, munții Ciucului și Depresiunea Ciucului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
12,80km
Durată
~5:45h
Urcare
709m
Coborâre
709m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Complexul Naţional de Sport Izvoru Mureşului pornim spre gara CFR, iar după ce trecem căile ferate o luăm la dreapta. După 90 m o luăm la stânga, apoi iar la stânga, iar după alţi 130 m o luăm prima la dreapta pe un drum de pământ ce ne scoate din staţiune. La următoarea intersecţie în care ne vom afla o luăm la stânga spre pădurea de foioase. Menţinând liziera pădurilor intrăm într-un final în pădurea de brazi în care, pe o urcare mai abruptă, poteca marcată ne va conduce spre vârful Arama Neagră. Din vârf coborâm înspre vest trecând pe lângă refugiul Izvoru Mureşului, de unde, la 150 m pe marcaj punct-albastru-în-cerc-albastru putem ajunge la izvorul geografic al Mureşului. Menţinând marcajul BA într-o coborâre mai abruptă, în 1 km ajungem în Poiana Arama Neagră. Din poiană o luăm la stânga puternic pe un drum de pământ pe care-l ţinem 470 m până deasupra unei stâne părăsite, de unde ne abatem de la drumul de pământ luând-o la dreapta, la vale. Ajunşi la stână o ocolim prin dreapta pe un drum cu pietriş ce devine vizil abia după stână. Menţinem drumul până la gara CFR al staţiunii Izvoru Mureşului de unde dacă traversăm căile ferate ajungem la punctul de pornire.

Etape

sat Izvoru Mureşului (Complexul Naţional de Sport) - Vf. Arama Neagră - Poiana Arama Neagră - sat Izvoru Mureşului (Complexul Naţional de Sport)

Descriere

Traseul 3 PA este circuitul Izvorului geografic al Mureșului cu pornire și sosire în stațiunea Izvoru Mureşului. Este un traseu relativ ușor, cu câteva pante abrupte și porțiuni alunecoase, cu aprox 700 m diferențe de nivel, în cca. 6 h de drumeție. 

În stațiunea Izvoru Mureşului putem vizita și Izvorul turistic al Mureșului localizat nu departe de şosea, la poalele muntelui Greţeș, în apropierea pârtiei de ski. (info)

Circuitul Izvorului geografic al Mureșului pornește alături de marcajul CR (traseul 1), prin spatele gării și iese din stațiune pe un drum de căruță care urcă domol prin fânațele localnicilor. Urmăm liziera pădurii, apoi părăsim tărâmul foioaselor și ajungem pe culmea deschisă a Fagului Mare. Continuăm prin pădurea de brazi, tot mai susținut spre Dâmbul Alunișului, apoi poteca se mai domolește. Ajungem pe Vf. Arama Neagră / Muntele Negru (Fekete Rez în maghiară), cu priveliști spre versanții abrupți ai Hășmașului Mare și Valea Oltului, iar mai departe, deslușim munții Ciucului. Din vârf coborâm pe lângă refugiul Izvoru Mureşului, la derivația PAD spre izvorul geografic al Mureşului. Locul în care apa limpede a izvorului vede lumina zilei se află la 1350 m alt. (info)

Revenim la refugiu, semnăm condica de prezență, apoi coborâm abrupt cca 1 km alături de BA (traseul 4) în Poiana Arama Neagră, unde întâlnim TG (traseul 2) ce coboară de-aici până la Peștera Șugău. Încheiem circuitul spre localitatea Izvoru Mureşului alături de TG la stânga, pe drumuri de pământ și de pietre, înapoi la gara CFR a stațiunii.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Izvoru Mureşului - Vf. Arama Neagră - sat Izvoru Mureşului în Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră