Touristik Label - 421MN08: sat Izvoru Mureşului - Vf. Fagul Roşu - Lacul Dracului

Izvoru Mureşului - tinovul Lacul Dracului (peste Vf. Fagul Roşu)
Traseul 8 Cruce Albastră este traseul de legătură dintre localitatea Izvorul Mureșului și Rezervația Lacul Dracului. Traseul urcă câteva culmi secundare, trece de câteva vârfuri de altitudine medie (Vf. Ostoraş, Vf. Fagul Roşu), apoi coboară ușor sub Vf. Alunului, la Rezervația Lacul Dracului, un frumos tinov cu plante relicte înconjurat de pădure.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
13,75km
Durată
5:00-5:45h
Urcare
647m
Coborâre
347m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din satul Izvorul Mureşului, din apropierea Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului, trecem pe lângă pensiuni după ce urcăm pe sub Vf. Răchiţişului, continuăm o porţiune pe curbă de nivel lângă stâne părăsite după care urcăm în apropierea Vf. Poienii (Ostoraş). Trecem la sud de Vf. Fagul Roşu, ajungem pe creasta principală (intersecţie cu traseul BA) unde continuăm până ajungem pe un drum forestier şi la Lacul Dracului.

Etape

sat Izvoru Mureşului - Dealul Troaca Răţeni - Vf. Poienii - Vf. Fagul Roşu - intersecţie traseul BA (creasta principală) - Lacul Dracului

Descriere

Traseul 8 CA face legătura între Pasul Izvorul Muntelui (depresiunea Giurgeului) și Rezervația Lacul Dracului, un fost crater vulcanic unde s-a format în timp un minunat tinov. Un traseu destul de dificil, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în cca. 5 - 6 h de drumeție.  Iarna, poate pune probleme - cu atenție la marcajele rare..

Izvorul Muntelui este o localitate montană la poalele sudice ale munților Giurgeului, staţiune recreativă ce şi-a primit numele de la izvoarele râului Mureş, de pe teritoriul localităţii. Pârtia de schi poziționată pe versantul muntelui Greteș este emblema stațiunii, iar la baza acesteia se regăsește Izvorul Turistic „Maria”, cunoscut ca„Izvorul Turistic al Mureșului”. Merită vizitată și Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, de unde începem urcușul.

Dincolo de pensiunile de sub Vf. Înalt, urcăm pe sub Vf. Răchiţişului, apoi continuăm pe o culme secundară mărginită de două pâraie. Mai sus, poteca cotește brusc spre NV și ajunge pe vârful golaș al Poienii (Ostoros). La scurt timp întâlnim varianta CG dinspre Cariera Suseni (traseul 5) și continuăm pe sub Vf. Fagul Roşu, sub care primim din dreapta marcajele BA ale primului segment din traseul de creastă al Munților Harghitei (traseu 1).

Ultimul segment continuă până la un drum forestier aflat în marginea Rezervației de turbării Lacul Dracului, un tinov cu plante relicte înconjurat de pădure. Lacul Dracului s-a format pe exteriorul unui con vulcanic, iar vegetația s-a stabilit treptat peste lacul colmatat. Aici găsim o serie de plante ocrotite, cu o mare varietate, între care gălbeneaua, specii de răchită, bunbăcărița ș.a.

Observații

Marcaje rare şi vechi pe tot parcursul traseului.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Izvoru Mureşului - Vf. Fagul Roşu - Lacul Dracului în Harghita, Harghitei este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră