Touristik Label - 619MN01: sat Izvoru Mureşului - Vf. Şipoş - Poiana Mediaşul de Sus

Legătura Izvoru Mureşului - Pasul Pângărați (Bicaz)
Traseul 1 Cruce Roșie este traseul de legătură dintre satul Izvoru Mureşului și creasta principală a Hășmașului în punctul Poiana Mediaşul de Sus. Străbatem Munții Giurgeului peste Vf. Aramei Negre și Muntele Sărăturii, cu priveliști spre versanții abrupți dinspre Valea Oltului ai Hășmașului Mare, munții Ciucului și Depresiunea Ciucului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
19,04km
Durată
7:30-8:45h
Urcare
1318m
Coborâre
755m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Complexul Naţional de Sport Izvoru Mureşului pornim spre gara CFR, iar după ce trecem căile ferate o luăm la dreapta. După 90 m o luăm la stânga, apoi iar la stânga, iar după alţi 130 m o luăm prima la dreapta pe un drum de pământ ce ne scoate din staţiune. La următoarea intersecţie în care ne vom afla o luăm la stânga spre pădurea de foioase. Menţinând liziera pădurilor intrăm într-un final în pădurea de brazi în care, pe o urcare mai abruptă, poteca marcată ne va conduce spre Vârful Arama Neagră. Din vârf coborâm înspre nord la Poiana Locfei, apoi intrând din nou în pădure, urcăm abrupt la Vârful Şipoş. Acolo ne intersectăm cu traseele CA şi TR. Menţinem direcţia nord, coborând pe creasta Muntelui Sărăturii până la pasul Covacipeter (cu 400 m înainte de a ajunge în pas, trecem pe lângă izvorul geografic al râului Olt). Din pas urcăm pe drumul pietruit trecând pe lângă o serie de cabane de vacanţă ocolind Fagul Înalt prin dreapta. De la Şaua Mediaş urcăm abrupt şi susţinut pe un drum bolovănos până la Poiana Mediaşul de Sus unde ne intersectăm cu creasta principală, marcată BR.

Etape

sat Izvoru Mureşului (Complexul Naţional de Sport) - Vf. Arama Neagră - Poiana Locfei - Vf. Şipoş - Pasul Covacipeter - Poiana Mediaşul de Sus

Descriere

Traseul 1 CR este un traseu frumos de vacanță în Munții Giurgeului, între două zone turistice de interes: Izv. Mureșului și Izv. Oltului. Este un traseu solicitant, cu câteva pante abrupte și porțiuni alunecoase, cu peste 1300 m diferențe de nivel, în cca. 8 - 10 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Din Complexul Izvoru Mureşului (DN Miercurea Ciuc - Gheorgheni), pornim alături de PA - circuitul Izvorului geografic al Mureșului (traseul 3), prin spatele gării și ieșim din stațiune pe un drum de căruță care urcă domol prin fânațele localnicilor. Urmăm liziera pădurii, apoi părăsim tărâmul foioaselor și ajungem pe culmea deschisă a Fagului Mare. Continuăm prin pădurea de brazi, tot mai susținut spre Dâmbul Alunișului, apoi poteca se mai domolește.. 

Ajungem pe Vf. Arama Neagră, cu priveliști spre versanții abrupți ai Hășmașului Mare și Valea Oltului, iar mai departe, peste culmile ce coboară în depresiune, deslușim munții Ciucului. Din vârf coborâm la o răscruce de drumuri forestiere (Șaua Loc), trecem prin Poiana Locfei, apoi intrăm din nou în pădure și urcăm abrupt spre Vârful Şipoş, cel mai înalt din Munții Giurgeu sub care întâlnim BA (traseul 4) și TR (traseul 10). Din creastă avem un tur de orizont către valea Oltului, culmea principala a Hășmașului și Depresiunea Ciucului.

Următorul segment coboară pe creasta Muntelui Sărăturii până în cătunul Covacipeter, pe lângă izvorul Oltului, apoi ocolește piciorul muntelui Fagul Înalt, într-un itinerar care ne poartă printre căsuțe și cabane de vacanţă pitorești. De pe culme coborâm la Şaua Mediaş apoi urcăm abrupt şi susţinut pe un drum bolovănos până la Poiana Mediaşul de Sus, la intersecția cu traseul de creastă BR al Munților Hășmaș (traseul 45).

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Izvoru Mureşului - Vf. Şipoş - Poiana Mediaşul de Sus în Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră