Touristik Label - 421MN21: sat Jigodin-Băi - Coasta Mocirla Agrişului - sat Sântimbru-Băi

Legătura sat Jigodin-Băi - sat Sântimbru-Băi (pe sub Muntele Puturos)
Traseul 21 Cruce Albastră este traseul de legătură dintre stațiunea balneoclimaterică Jigodin-Băi și stațiunea Sântimbru-Băi - cu 2 mofete cu emanații puternice care i-a adus numele de Băile Puturoase. Zona periferică are și o importanță geobotanică, fiind declarată rezervație naturală cu mlaștini - Mlaştina Büdös.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
9,90km
Durată
3:30-4:00h
Urcare
116m
Coborâre
119m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din Jigodin-Băi de la Izvorul de apă minerală Szikla. Trece pe lângă ştrand după care pe un drum pietruit trece pe lângă cabane şi ajunge pe o câmpie întinsă. Urcă treptat după care înaintează pe curbă de nivel, coboară şi intersectează drumul judeţean 123D. Traseul iarăşi urcă treptat şi de multe ori ajunge sub linia de înaltă tensiune. Trece pe sub Vf. Muntele Puturos şi ajunge în satul Sântimbru-Băi.

Etape

sat Jigodin-Băi - DJ 123D - Coasta Mocirla Agrişului - sub Vf. Muntele Puturos - sat Sântimbru-Băi

Descriere

Traseul 21 CA face legătura între Jigodin-Băi și Sântimbru-Băi, două stațiuni balneoclimaterice de interes local din apropierea municipiului Miercurea-Ciuc. Un traseu relativ ușor, fără diferențe mari de nivel, accesibil tot timpul anului - potrivit pentru MTB.

Localitatea Jigodin-Băi are un rol important în viaţa turisticã a oraşului Miercurea Ciuc, care îl administrează, oferind mai multe posibilitãți de odihnã şi tratament, dar este cãutat şi de amatorii de turism montan. (vezi descriere traseul 19) Pornim de la Izvorul de apă minerală Szikla, trecem pe lângă ștrand, apoi urmăm un drum pietruit printre cabane. De-aici urcăm ușor la liziera pădurii, apoi coborâm la drumul județean Valea Mare - care face legătura dintre Sâncrăieni și Sântimbru-Băi.

De la drum, traversăm câteva poienițe, adesea pe sub linia de înaltă tensiune, apoi trecem pe sub Vf. Muntele Puturos și ajungem în Sântimbru-Băi. Staţiunea situată la cca 1100-1250 m alt. este renumită pentru emanaţiile gazoase, folosite în tratarea simptomelor reumatice, de unde și numele de Băile Puturoase. La marginea satului putem vizita rezervația botanică Mlaştina Büdös, unde a fost semnalată existenţa mesteacănului pitic. 

Din statiune putem continua pe traseul principal de creastă BA (traseul 3) care străbate sectorul sudic al Munților Harghita (spre Ozunca-Băi)

Observații

Marcajul este greu de urmărit în zonele de câmpie.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Jigodin-Băi - Coasta Mocirla Agrişului - sat Sântimbru-Băi în Harghita, Harghitei este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră