Touristik Label - 519MN21: sat Jolotca - Pasul Ţengheler - Şaua Niergheş

Legătura Jolotca - Şaua Niergheş (pe Drumul Molidului)
Traseul 21 Cruce Galbenă face legătura între Munții Giurgeului (satul Jolotca) și culmile nordice ale Munților Hășmaș, în majoritate pe drumuri de pământ și drumuri forestiere (Drumul Molidului) - accesibil și cu o bicicletă de munte. Vederi spre culmile secundare nordice și piciorul Muntelui Tătaru (din creasta principală a Munților Giurgeului).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
28,37km
Durată
11:00-11:45h
Urcare
1243m
Coborâre
670m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la scoala generală din Jolotca şi urcă pe Valea Ţengheler la pasul Ţengheler. De la intersecţia cu traseul de creastă BR, ne despărţim de DJ127 luând-o uşor la dreapta pe drumul de pământ. Menţinem drumul pe curbă de nivel uşor descendent până la intersectăm cu valea pârâului Tătaru unde ţinem valea până la DJ127. O luăm la dreapta şi intrăm în Hagota, apoi din nou la dreapta pe valea pârâului Putna Întunecoasă (DJ125). Continuăm pe drumul din valea Putna Întunecoasă, ocolind Vf. Licaş prin sud-vest, până în Şaua Niergheş.

Etape

sat Jolotca - Pasul Ţengheler - sat Hagota - Şaua Niergheş

Descriere

Traseul 21 CG este un itinerar pentru cicloturism, pe drumuri de pământ și județene (Drumul Molidului). Este un traseu solicitant, de peste 28 km, urcând constant și lung până sub Muntele Licaș și culmea Niergheş. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme. Recomandat doar turiştilor cu experienţă, bine echipaţi și obișnuiți cu astfel de trasee lungi.

Traseul pornește din satul Jolotca și urcă pe valea Jolotca, apoi pe un drum de pământ (V. Ţengheler) spre pasul Ţengheler, la intersecția cu traseul principal de creastă BR al Munților Giurgeului (traseul 9) și traseul CA (traseul 19) - dinspre pasul Rez-nyaka.

Din Ţengheler urmăm un drum de pământ la dreapta, care ne duce la o carieră de piatră, Jolotca fiind o zonă cu o varietate geologică rmare în ceea ce privește zăcămintele. De aici menținem curba de nivel, pe drumuri de pământ, deasupra drumului județean Valea Putna, care desparte Culmea Putnei (munții Borsecului) de Muntele Tătaru (Hășmaș).

Coborâm în cele din urmă la Valea Putna, urmând pârâul Tătaru, iar de aici traseul urmărește în totalitate Drumul Molidului. Continuăm până în Hagota, apoi facem dreapta în urcare pe valea pârâului Putna Întunecoasă, admirând la stânga căciula pietruită a vârfului Vithovoș / Hagota Est (1609 m) și ocolind Muntele Licaș (Munții Hășmaș) prin SV. 

În Şaua Niergheş, găsim traseul de creastă BR al Munților Giurgeului (traseul 9), deasupra Pasului Pângărați - legătura cu traseul de creastă al Munților Hășmaș (traseul 45).

Observații

Între km 13,4 şi km 15,7 marcajul este rar sau inexistent. Traseul este greu accesibil iarna din cauza lungimii fiind recomandat doar turiştilor cu experienţă, bine echipaţi.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Jolotca - Pasul Ţengheler - Şaua Niergheş în Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră