Touristik Label - 1219MN15: sat Lăzarea - Mănăstirea Franciscană - Capela Sf. Anton

Traseul monumentelor istorice din satul Lăzarea
Traseul 15 Triunghi Roșu este un semi circuit al satului Lăzarea, unul din cele mai importante centre culturale din Ținutul Secuiesc. Vizităm unele din cele mai estice construcții reprezentative pentru stilurile arhitecturale din Europa de Vest: Castelul familiei Lázár, Biserica fortificată romano-catolică, Mănăstirea Franciscană și capela Sf. Anton.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
1,38km
Durată
0:30-1:00h
Urcare
113m
Coborâre
2m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Pornim de la Castelul Lázár la dreapta pe o potecă pietruită ce apoi devine drum asfaltat. După 280 m, la intersecţia cu traseul PR, o luăm la stânga prin parcul de sculpturi. Imediat ce trecem de parc ocolim Mănăstirea Franciscană prin spatele ei urcând pe o potecă înierbată ce ne duce în scurt timp la capela Sf. Anton.

Etape

sat Lăzarea - Castelul Lázár - Mănăstirea Franciscană - Capela Sf. Anton

Descriere

 

Traseul 15 TR este un traseu de vacanță în centrul cultural Lăzarea, vizitând obiectivele istorice ale satului (din secolele 15 -17). Este un traseu ușor de cca. 1 h, cu o priveliște frumoasă asupra depresiunii Giurgeului. 

Satul Lăzarea este unul din cele mai importante centre culturale din Ținutul Secuiesc: găzduiește unele din cele mai estice construcții reprezentative pentru stilurile arhitecturale din Europa de Vest. Lăzarea are 4 monumente importante, fiecare dintr-o altă epocă istorică. Astfel, la Lăzarea se regăsește Castelul familiei Lázár, unul dintre cele mai valoroase castele renascentiste din Transilvania, ridicat în jurul anilor 1500 pe o mai veche fortificație medievală, de către familia de nobili Lazăr, îmbinând stilul romanic, renascentist, gotic.

De la Castelul Lázár ținem o potecă pietruită și ajungem la singura mănăstire şi biserică de mănăstire romano-catolică din depresiunea Giurgeu, Biserica fortificată Lăzarea. De aici o luăm la stânga prin parcul de sculpturi spre Mănăstirea Franciscană, o clădire sub formă de patrulater, în stilul caracteristic al mănăstirilor franciscane din Transilvania, construită în secolul 17, pe locul în care, conform tradiției, ar fi existat cinci capele construite în formă de cruce ("Terra Sancta"). Mănăstirea a găzduit și o școală elementară până la începutul anilor 1900. Azi găzduiește tabăra de creație de la Lăzarea.

Pentru a ajunge la cel de-al patrulea obiectiv, urcăm prin spatele mănăstirii pe o potecă înierbată ce ne duce în scurt timp la capela Sf. Anton. Capela romano-catolică Sfântul Anton a fost construită în secolul 15 în stil gotic, reconstruită în anii 1700 de familia Balló și se află pe dealul Szarmany. Lângă capelă există băncuțe de popas de unde putem savura priveliștea frumoasă asupra depresiunii Giurgeului și chiar a Vf. Pietrosul Călimani.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Lăzarea - Mănăstirea Franciscană - Capela Sf. Anton in Harghita, Giurgeu-Hăşmaş is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră