Touristik Label - 421MN15: sat Racu - Ruinele Cetăţii Pogányvár - intersecţie traseul BA (creasta principală)

Legătura sat Racu - sub Vf. Harghita Racu, pe la Ruinele Cetăţii Pogányvár
Traseul 15 Cruce Albastră este traseul de legătură dintre satul Racu (Valea Oltului) și traseul de creastă al Munților Harghitei (sub vf. Harghita Racul). Parcurgem drumul către Stânca Cetatea Racului (cu Ruinele Cetăţii Pogányvár), apoi intrăm în pădurea de sub Vf. Harghita Racu, spre creasta principală.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
14,89km
Durată
5:00-6:15h
Urcare
891m
Coborâre
98m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din satul Racu pe un drum cu pietriş care urcă uşor spre limita pădurii traversând Câmpul Cata. La limita pădurii drumul cu pietriş se transformă în drum forestier. La cota 1250m este o bifurcaţie de unde se poate urca la Ruinele Cetăţii Pogányvár. Traseul se continuă în pădure, trece pe sub Vf. Racul, ajunge în Poiana Rákosi Sáté, unde ajunge până în creasta principală a masivului.

Etape

sat Racu - Câmpul Cata - Ruinele Cetăţii Pogányvár - Sub Vf. Racul - intersecţie traseul BA (creasta principală)

Descriere

Traseul 15 CA face legătura între satul Racu și traseul principal de creastă, sub vf. Harghita Racul, vizitând Ruinele Cetăţii Pogányvár. Un traseu destul de solicitant, cu aprox 1000 m diferențe de nivel, în cca. 6 - 7 h de drumeție. Iarna, poate pune probleme - potrivit pentru schi de tură.

Satul Racu (Csíkrákos) se află la 11 km de oraşul Miercurea Ciuc, înspre Gheorgheni, pe lunca Oltului, cumpăna de ape dintre Munții Harghitei și Munții Ciucului. Principala atracție a comunei este Biserica fortificată romano-catolică (sec XIII) cu turnul de 30 m înălţime, pe care sunt pictate cu roşu-brun semne zodiacale, unicat în estul Europei. e asemenea, merită vizitate Conacul Cserei (sec XVII) și Capela de pe muntele "Bogát", unde s-au găsit vestigiile arheologice unei aşezări din epoca bronzului. 

După ce trecem de capelă, continuăm pe drumul pietruit care urcă uşor spre limita pădurii, traversăm Câmpul Cata, apoi continuăm pe drum forestier până în apropierea stâncii Cetatea Racului (cu Ruinele Cetăţii Pogányvár), Ruinele, care se găsesc pe locul numit Muntele Várnáli sau Cetatea păgână, pe un pisc aflat la 1273 m alt, au fost o fortificaţie încă din Epoca Fierului, cu rol defensiv în evul mediu timpuriu, apoi folosită de secuime ca refugiu în cazul invaziilor tătăreşti. Demolată de trupele austriece.

Traseul CA continuă prin pădure, pe sub Vf. Harghita Racul, apoi ajunge puțin deasupra de Cascada Săritoare, la creasta principală a masivului (traseul 1 BA). Cascada se poate vizita pe poteca șerpuitoare PRD (traseul 58) care se desprinde din BA la dreapta..

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Racu - Ruinele Cetăţii Pogányvár - intersecţie traseul BA (creasta principală) în Harghita, Harghita este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră