Touristik Label - 718MN08: sat Şerbăneşti (C.L.I.T.) - intersecţie cu traseul 8 TA

Legătura sat Şerbăneşti - Cabana Cozia
Traseul 8 Punct Albastru este noul traseu de legătură dintre satul Şerbăneşti și Plaiul Călimanu, aflat în poteca turistică TA Jiblea Veche (Călimăneşti) - Cabana Cozia. Este un itinerar frumos pe drumuri înierbate, printre ferigi și prin pădurea de foioase.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
3,40km
Durată
3:30-4:00h
Urcare
432m
Coborâre
7m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul marcat cu PA e un traseu marcat relativ de curând şi reprezintă un traseu de legătură cu TA care porneşte din Jiblea Veche şi urcă pe Dealul Jardei. Localizat în extremitatea sud-estică a masivului, traseul porneşte de la centrul de informare locală din satul Şerbăneşti (comuna Sălătrucel). Până aici accesul se face pe asfalt şi drumul bun continuă aproximativ 1,1 km spre capătul satului. Apoi drumul care se strecoară printre case e pietruit, iar în capătul satului acesta se transformă într-unul de căruţe. Din dreptul ultimei case continuăm pe islazul ce ţine de sat şi orientându-ne după marcajele care apar când pe câte un fag, când pe câte un bolovan, urcăm pe drumuri vechi înierbate care se strecoară printre lanuri de ferigi. Câştigând în altitudine poteca marcată ne conduce spre liziera pădurii şi înainte de a intra în pădurea propriu-zisă ne strecurăm printr-un tunel de vegetaţie. La capătul lui, covorul de frunze tapetează urcuşul rămas până la intersecţia cu triungiul albastru. Acest lucru se întâmplă în culmea spre care ne îndreptăm, iar de aici putem admira partea centrală a masivului. Cei ce doresc pot continua până la Cabana Cozia, însă e bine de ştiut că restul traseului va dura încă câteva ore bune, dar noi ne vom întoarce în Sălătrucel pe acelaşi drum pe care am şi venit.

Etape

sat Şerbăneşti (C.L.I.T.) - intersecţie cu traseul 8 TA

Descriere

Traseul 8 PA face legătura între satul Şerbăneşti și Plaiul Călimanu, facilitând accesul spre Cabana Cozia. Este un traseu ușor, cu aprox 400 m diferențe de nivel, în cca.1 - 1.5 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Traseul porneşte de la centrul de informare din satul Şerbăneşti (comuna Sălătrucel). Drumul de acces până aici este asfaltat, dar pe măsură ce străbatem satul, acesta se transformă într-unul de căruţe. Urmăm marcajele de pe pietre sau fagi răzleți, străbătând drumuri vechi înierbate care apoi se strecoară printre lanuri de ferigi.

Continuăm printr-un culoar de vegetație care ne conduce la pădurea umbroasă de foioase, urcând tot mai accentuat pe un pat de frunziș, cu atenție să nu alunecăm. Sub Vf. Făgetului, întâlnim marcajul TA (traseul 7) iar privirea ne fuge spre frumoasele formaţiuni stâncoase Ciuha Mică, Durducul, Piatra Bulzului şi Colţii Foarfecii, care răzbat deasupra pădurii. Poteca spre Cabana Cozia (TA) continuă aprox. 3.5 - 4 h și necesită echipament adecvat pe timp de iarnă.

Observații

Traseul este accesibil iarna în funcţie de cantitatea și calitatea zăpezii doar turiștilor cu experienţă, bine echipaţi. Pe parcursul iernii, se urmează pe cât posibil creasta matematică.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Şerbăneşti (C.L.I.T.) - intersecţie cu traseul 8 TA in Vâlcea, Cozia is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră