Touristik Label - 921MN23: sat Tuşnadu Nou - Tinovul Mohos - Cabana Lacul Sfânta Ana

Legătura Tuşnadu Nou - Cabana Lacul Sfânta Ana (pe lângă Tinovul Mohoș)
Traseul 23 Punct Roșu este traseul de legătură dintre Tuşnadu Nou și zona Ținutul Vulcanilor, de sub Muntele Ciomatu. Traseul pornește din sat, trece pe lângă rezervația Mlaștina Nádas, apoi urcă prin pădurea de sub Muntele Ciomatu până la Tinovul Mohoș și Cabana Lacul Sfânta Ana. Oferă acces la poteca tematică Tinovul Mohoș.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor/mediu
Distanţă
9,09km
Durată
3:00-3:30h
Urcare
601m
Coborâre
43m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din satul Tuşnadu Nou pe un drum de pământ pe terenuri agricole. Urcuşul este moderat până la limita pădurii de unde devine mai abrupt. Prin pădure traseul înaintează pe drum forestier. În apropierea Tinovului Mohoş traseul iese din pădure şi merge pe un drum pietruit pe curbă de nivel până la Cabana Lacul Sfânta Ana.

Etape

sat Tuşnadu Nou - sub Vf. Haramul Mare - sub Vf. Haramul Ierbos - Tinovul Mohos - Cabana Lacul Sfânta Ana

Descriere

Traseul 23 PR face legătura între Tuşnadu Nou și Cabana Lacul Sfânta Ana (în apropiere de Tinovul Mohoș). Un traseu relativ ușor, cu aprox 600 m diferențe de nivel, în cca. 3 - 3.5 h de drumeție. Traseu accesibil tot timpul anului - pretabil și pentru MTB.

Satul Tuşnadu Nou se găsește în extremitatea SE a Depresiunii Ciucului, fondat de localnicii din Tușnad, afectați de un incendiu de proporții în anul 1882. După 1900, satul se dezvoltă independent, cu biserică proprie și monumente din Primul Război, iar din 1973 aici se îmbuteliază apa minerală Tuşnad, cu apă de la izvorul Bátordi.

PR pornește printre culturile oamenilor, pe un drumeag și ajunge lângă rezervația Mlaștina Nádas, cu Băile "Nadăş", denumite de localnici Băile cu stuf - loc de agrement de interes local, într-un cadru natural pitoresc. La capătul stufărișului se găsesc câteva izvoare cu apă minerală, folosite pentru cură internă. Băile erau amenajate în stilul tradiţional secuiesc, din lemn, cu două bazine, loc de camping și de picnic.

PR continuă pe sub dealul Haromul Mic, pe un drum pietruit, apoi urcă ușor până la limita pădurii de sub Vf. Haromul Mare. De-aici urcăm abrupt în pădure și urmăm un drum forestier (pe valea pârâului Veress), pe sub Muntele Ciomatu cu vârfurile Haromul Ierbos și Vf. Mohoş și ajungem aproape de Tinovul Mohoș. Când ieșim din pădure urmăm drumul pietruit care continuă pe malul tinovului, alături de marcajul TG (traseul 24) - care coboară de sub. Vf. Mohoș. Până la cabana Lacul Sfânta Ana găsim indicatorul potecii tematice Tinovul Mohoș. Putem vizita tinovul, însă avem nevoie de ghid. Scurta drumeție se face exclusiv pe podețe din lemn, deoarece zona de conservare este în majoritate din mușchi și turbării care acoperă un fost lac vulcanic - de 4 ori mai mare decât lacul Sf. Ana. 

Tinovul Mohoş, în traducere din limba maghiară „Lacul cu muşchi”, este o mlaştină formată în unul din cele două cratere vulcanice de sub Muntele Ciomatu - destinația turistică Ținutul Vulcanilor. Craterul unde se află acum tinovul a erupt primul, iar ulterior s-a umplut cu apă. În momentul în care a erupt şi cel de-al doilea crater (unde s-a format Lacul Sfânta Ana), cenuşa a ajuns în Lacul Mohoş. În timp zona s-a acoperit cu muşchi de turbă, iar din lac au rămas doar câteva ochiuri de apă - aprox. 15 la număr. Aici se găsesc plante otrăvitoare unice în România (nebunele), dar și carnivore (roua cerului), 20 de specii de mușchi de turbă, mesteacăn pitic și pufos, specii de amfibieni și reptile interesante. ș.a.

Observații

Marcajul este greu de urmărit în zona de câmpie.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Tuşnadu Nou - Tinovul Mohos - Cabana Lacul Sfânta Ana in Harghita, Harghitei is an uşor/mediu Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră