Traseul 9 TR este traseul de acces spre Lacul Gâlcescu, coborând Hornul Lacurilor dinspre Șaua Pleșcoaia (creasta principală). Este un traseu dificil cu o înclinaţie considerabilă pe porțiunea de horn cu grohotiș. Nerecomandat iarna sau pe vreme rea. Efortul depus compensează cu imaginea de ansamblu a lacului Gâlcescu (cel mai întins lac din masiv) cât și a lacurilor Pencu și Vidal.
Munții Parâng sunt asemănători cu Munții Făgăraș și Munții Retezat, având atât creste alpine impresionante cât și numeroase lacuri glaciare, iar cele din Căldarea Gâlcescu și pragurile superioare, invită la o drumeție de explorare a acestor locuri sălbatice unice, declarate monumente ale naturii, cu o biodiversitate ce merită conservată.
Din traseul de creastă BR, în direcţia Pasul Urdele - Vf. Setea Mare, trecem de unduirile crestei Mohoru și poposim în Șaua Pleșcoaia, cu stâlp indicator. Ne aflăm sub uriașul Vf. Setea Mare (2366 m) desprins din creasta principală spre SE. Din șaua lată coborâm scurt o porțiune lină, apoi coborâm aprig (cu atenție) în Hornul Lacurilor. Este un horn cu grohotiș, ce are o înclinaţie considerabilă, însă efortul ne este răsplătit de perspective unice asupra lacului Gâlcescu (cel mai întins lac din masiv) cât și a lacurilor Pencu și Vidal.
Sub vârfurile Setea Mică (2278 m) și Setea Mare (2366 m), acum milioane de ani s-a format circul glaciar Gâlcescu care în timp s-a modelat în mai multe praguri cu căldări glaciare, între care Căldarea Dracului, unică în sălbăticia ei, pe cea mai înaltă treaptă. Căldarea Dracului adăpostește în partea de jos trei ochiuri de apa, între care lacul Păsări (de sub creasta omonimă) este cel mai mare. Ceva mai jos și spre E se află căldarea lui Vidal, în care sclipește oglinda de apă a lacurilor Vidal și Pencu, iar pe ultima treaptă se afla căldarea Gâlcescu, cea care adăpostește lacul cu același nume și care este cea mai întinsă.
Lacul Gâlcescu este declarat monument al naturii încă din 1932, iar împrejurimile constituie o rezervație naturală (geologică, floristică și peisagistică). Lacul Gâlcescu (denumit pe hărțile vechi Câlcescu) se află la 1.925 m alt și este mărginit de blocuri mari de grohotiș sau maluri înierbate de toată frumusețea. Se poate campa. Putem coborî la Transalpina pe marcajul CR (traseul 7), pe care în întâlnim în capătul lacului.
Comentarii