Touristik Label - 1212MN09: Șaua Pleșcoaia - Hornul Lacurilor - Lacul Gâlcescu

Legătura Șaua Pleșcoaia (creasta principală) - Lacul Gâlcescu
Traseul 9 Triunghi Roșu este traseul ce se desprinde din creasta principală (Șaua Pleșcoaia), în coborâre spre Căldarea Gâlcescu (Lacurilor). Circul Gâlcescu este unul complex, format din 3 praguri, delimitate de rupturi de pantă, fiecare adăpost pentru acuri glaciare unice și fermecătoare (Păsări, Pencu, Vidal, Iezer etc).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
1,70km
Durată
~1:00h
Urcare
320m
Coborâre
320m
Vârf
2231m

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul triunghi roșu se desprinde din creasta principală a Munţilor Parâng în zona Șeii Pleșcoaia (șaua de sub Vf. Setea Mare - în direcţia Pasului Urdele - Vf. Setea Mare) și reprezintă un traseul de legătura între creastă și Lacul Câlescu. Traseul se îndreaptă spre Lacul Gâlcescu coborând Hornul Lacurilor, un horn unde poteca cu grohotiș are o înclinaţie considerabilă. Acest traseu nu este recomandat în caz de vreme nefavorabilă. De sus putem vedea atât lacul Gâlcesu (cel mai întins lac din masiv) cât și lacurile Pencu și Vidal. Marcajul e prezent până la ieșirea din horn, iar apoi urmând poteca nemarcată dar clară se poate ajunge la lacurile enumerate anterior.

Etape

Șaua Pleșcoaia - Hornul Lacurilor - Lacul Gâlcescu

Descriere

Traseul 9 TR este traseul de acces spre Lacul Gâlcescu, coborând Hornul Lacurilor dinspre Șaua Pleșcoaia (creasta principală). Este un traseu dificil cu o înclinaţie considerabilă pe porțiunea de horn cu grohotiș. Nerecomandat iarna sau pe vreme rea. Efortul depus compensează cu imaginea de ansamblu a lacului Gâlcescu (cel mai întins lac din masiv) cât și a lacurilor Pencu și Vidal.

Munții Parâng sunt asemănători cu Munții Făgăraș și Munții Retezat, având atât creste alpine impresionante cât și numeroase lacuri glaciare, iar cele din Căldarea Gâlcescu și pragurile superioare, invită la o drumeție de explorare a acestor locuri sălbatice unice, declarate monumente ale naturii, cu o biodiversitate ce merită conservată.

Din traseul de creastă BR, în direcţia Pasul Urdele - Vf. Setea Mare, trecem de unduirile crestei Mohoru și poposim în Șaua Pleșcoaia, cu stâlp indicator. Ne aflăm sub uriașul Vf. Setea Mare (2366 m) desprins din creasta principală spre SE. Din șaua lată coborâm scurt o porțiune lină, apoi coborâm aprig (cu atenție) în Hornul Lacurilor. Este un horn cu grohotiș, ce are o înclinaţie considerabilă, însă efortul ne este răsplătit de perspective unice asupra lacului Gâlcescu (cel mai întins lac din masiv) cât și a lacurilor Pencu și Vidal.

Sub vârfurile Setea Mică (2278 m) și Setea Mare (2366 m), acum milioane de ani s-a format circul glaciar Gâlcescu care în timp s-a modelat în mai multe praguri cu căldări glaciare, între care Căldarea Dracului, unică în sălbăticia ei, pe cea mai înaltă treaptă. Căldarea Dracului adăpostește în partea de jos trei ochiuri de apa, între care lacul Păsări (de sub creasta omonimă) este cel mai mare. Ceva mai jos și spre E se află căldarea lui Vidal, în care sclipește oglinda de apă a lacurilor Vidal și Pencu, iar pe ultima treaptă se afla căldarea Gâlcescu, cea care adăpostește lacul cu același nume și care este cea mai întinsă.

Lacul Gâlcescu este declarat monument al naturii încă din 1932, iar împrejurimile constituie o rezervație naturală (geologică, floristică și peisagistică). Lacul Gâlcescu (denumit pe hărțile vechi Câlcescu) se află la 1.925 m alt și este mărginit de blocuri mari de grohotiș sau maluri înierbate de toată frumusețea. Se poate campa. Putem coborî la Transalpina pe marcajul CR (traseul 7), pe care în întâlnim în capătul lacului.

Observații

Traseu periculos iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Șaua Pleșcoaia - Hornul Lacurilor - Lacul Gâlcescu în Vâlcea, Parâng este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră