Touristik Label - 621MN40: sud de Cheile Vârghişului - Valea Fierarul - intersecţie traseul BA

Legătura Cheile Vârghişului - Sântimbru-Băi (pe Valea Fierarul)
Traseul 40 Cruce Roșie este traseul de legătură dintre Cheile Vârghişului și creasta principală a Munților Harghitei în apropiere de zona Lazul Mare. Un traseu lung (peste 20 km) care folosește drumuri pitorești de munte, ce pot fi parcurse și cu MTB - iarna, cu schi de tură. Vederi spre culmile estice ale masivului (Colțul Fierarilor, Dl Cuptor ș.a.)
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
20,53km
Durată
7:15-8:15h
Urcare
1214m
Coborâre
380m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte la sud de Cheile Vârghişului pe un drum pietruit. După aprox 1 km traseul o ia la dreapta şi urcă abrupt în pădure până ajunge pe o poiană largă, între Vf. Ascuns de Sus şi Vf. Ascuns de Jos, de unde coboară până în Valea Coşarul. De aici este o porţiune de drum asfaltat pe Valea Fierarul trece pe lângă locul numit Colţul Fierarilor, după care traseul ajunge pe creasta principală a masivului în apropierea Lazului Mare.

Etape

sud de Cheile Vârghişului - sub Vf. Ascuns de Sus - Valea Coşarul - Valea Fierarul - Colţul Fierarilor - intersecţie traseul BA

Descriere

 

Traseul 40 CR face legătura Cheile Vârghişului (partea sudică) și creasta principală a masivului, într-un periplu lung pe drumuri de munte și poteci prin pădure. Un traseu cu aprox 1500 m diferențe de nivel, în cca. 7 - 8 h. Iarna - pretabil pentru schi de tură. 

Traseul pornește din partea sudică a Cheilor Vârghişului  (traseul 41), de la punctul de informare turistică - și a fost realizat cu scopul de a face legătura directă între Munții Perșani și Munții Harghita (Muntele Cucu) și apoi spre Sântimbru-Băi (traseul 3). 

CR ne conduce pe un drum pietruit cca. 1 km (P. Rece), apoi face dreapta și urcă în pădure până la poiana dintre Vf. Ascuns de Sus şi Vf. Ascuns de Jos. De aici coborâm la Valea Coşarul, trecem de un canton silvic și ținem drumul asfaltat de pe Valea Fierarul. Mai sus drumul trece pe lângă locul numit Colţul Fierarilor și ajunge sub vârful Cuptor. Ultimul segment urcă până pe creasta principală a masivului, în apropierea platoului Lazul Mare, de unde putem urma marcajul de creastă BA (traseul 3) spre Sântimbru-Băi. 

Sântimbru-Băi se află la cca. 1.200 m alt. și este compusă dintr-o aglomerare de cabane răsfirate pitoresc printre arborii pădurii. Specific acestei staţiuni este mirosul neplăcut de gaze mofetice, de unde şi denumirea ungurească Büdösfürdő = Băile Puturoase.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sud de Cheile Vârghişului - Valea Fierarul - intersecţie traseul BA în Harghita, Covasna, Harghitei este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră