Touristik Label - 1021MN14: Valea Mădăraşul Mic - Valea Săritor - intersecţie traseul BA (creasta principală)

Legătura Mădăraş - sub Vf. Harghita Racu (spre cascada Szökő)
Traseul 14 Triunghi Albastru este traseul de legătură dintre satul Mădăraş (Valea Oltului) și traseul de creastă al Munților Harghitei (sub vf. Harghita Racul). Parcurgem drumul Valea Mădăraşului Mic, apoi drumul forestier P. Săritor și ajungem la poteca spre creasta principală, sub care se pot vizita Cascada Săritoare (Szökő) și mlaștina / tinovul Seche.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
12,29km
Durată
4:15-5:00h
Urcare
858m
Coborâre
17m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la confluenţa Valea Ursul cu Valea Mădăraşul Mare după care o ia la stânga şi continuă pe Valea Mădăraşului Mic. Traseul merge pe un drum cu pietris, trece pe lângă o microhidrocentrală, mai sus trece şi pe lângă captarea hidrocentralei. Drumul cu pietriş ţine până la cota 1400 m, după care se transformă în drum forestier. Înainte să ajungă pe Poiana Rákosi Sáté, putem coborî la Cascada Săritoarea (un coborâş de 350 m). De aici în aprox. 10-15 min. se poate ajunge până la creasta principală a masivului (traseul BA).

Etape

Valea Mădăraşul Mic - Valea Săritor - Poiana Rákosi Sáté - intersecţie traseul BA (creasta principală)

Descriere

Traseul 14 TA face legătura între satul Mădăraş și traseul principal de creastă, sub vf. Harghita Racul. Un traseu relativ ușor, cu aprox 800 m diferențe de nivel, în cca. 5 h de drumeție. Iarna, poate pune probleme - potrivit pentru schi de tură.

Vatra satului Mădăraş se găsește pe lunca Oltului, cumpăna de ape dintre Munții Harghitei și Munții Ciucului. Principalele atracții ale comunei sunt Muzeul Satului, Moara de apă și Biserica romano-catolică, construită în sec. XVIII. TA se desprinde din marcajul CA (traseul 12), după cca. 3 km din sat și urmează Valea Mădăraşului Mic, pe un drum cu pietriș. Drumeagul se transformă în drum forestier, continuăm pe valea Săritor (Seche), apoi lăsăm în față varianta TA (traseul 13) spre Vf. Harghita Mădăraş și urcăm (lipsă marcaje!) puțin deasupra de Cascada Săritoarea (Szökő / Seche). Cascada se poate vizita pe poteca șerpuitoare PRD (traseul 58) care se desprinde din TA la stânga.

Tot în zona de izvoare a pârâului Szökő (Seche) s-a păstrat aproape intactă una dintre cele mai frumoase mlaştini / turbării din etajul montan românesc (1700-1600 m alt) - tinovul Seche, cu o valoare floristică şi peisagistică remarcabilă. Este o zonă în trepte, umedă, acoperită de jepi care stau pe un substrat turbos. În funcție de anotimp, se găsesc fragi, afine şi merişoare. Mlaștina Seche face parte din "aria de interes comunitar Harghita Mădăraş", cu două specii relicte din perioada glaciară (roua cerului, foaia groasă), a căror supravieţuire a fost facilitată de climatul rece al Munţilor Harghita.

Observații

Marcajele pe ultimii 3km au dispărut în totalitate.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Valea Mădăraşul Mic - Valea Săritor - intersecţie traseul BA (creasta principală) în Harghita, Harghita este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră