Touristik Label - 1021MN13: Valea Mădăraşul Mic - Valea Săritor - Vf. Harghita Mădăraş

Legătura sat Mădăraş - Vf. Harghita Mădăraş (pe pârâul Săritor)
Traseul 13 Triunghi Albastru este traseul de legătură dintre satul Mădăraş (Valea Oltului) și Vf. Harghita Mădăraş, supranumit Muntele Sfânt al Secuilor. Parcurgem drumul de pe Valea Mădăraşului Mic, apoi drumul forestier valea P. Săritor și ajungem la poteca spre Vf. Harghita Mădăraş. Priveliști spre Munții Făgăraș, Ceahlău, Rodnei, Apusenii ș.a.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
12,76km
Durată
4:30-5:30h
Urcare
705m
Coborâre
16m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la confluenţa Valea Ursul cu Valea Mădăraşul Mare după care o ia la stânga şi continuă pe Valea Mădăraşului Mic. Traseul merge pe un drum cu pietris, trece pe lângă o microhidrocentrală, mai sus trece şi pe lângă captarea hidrocentralei. Drumul cu pietriş ţine până la cota 1400 m, după care se transformă în drum forestier. La cota 1530 m traseul o ia la dreapta spre Vf. Harghita Mădăraş. Pe această ultimă porţiune marcajele au dispărut în totalitate.

Etape

Valea Mădăraşul Mic - Valea Săritor - Vf. Harghita Mădăraş

Descriere

 

Traseul 13 TA face legătura între satul Mădăraş - Vf. Harghita Mădăraş, cel mai înalt din masiv. Un traseu relativ ușor, cu aprox 700 m diferențe de nivel, în cca. 4- 5 h de drumeție. Iarna, poate pune probleme - potrivit pentru schi de tură.

Vatra satului Mădăraş se găsește pe lunca Oltului, cumpăna de ape dintre Munții Harghitei și Munții Ciucului. Principalele atracții ale comunei sunt Muzeul Satului, Moara de apă și Biserica romano-catolică, construită în sec. XVIII. TA se desprinde din marcajul CA (traseul 12), după cca. 3 km din sat și urmează Valea Mădăraşului Mic, pe un drum cu pietriș. Drumeagul se transformă în drum forestier, continuăm pe valea Săritor (Seche), apoi lăsăm la stânga varianta TA (traseul 14) spre  Cascada Săritoarea (Szökő / Seche). 

Următorul segment intră pe o potecă (lipsă marcaje!) care ne duce pe platoul Vf. Harghita Mădăraş (1800 m), cel mai înalt din segmentul sudic al lanțului vulcanic Călimani - Gurghiu - Harghita. În faţă, pe un platou stâncos, vedem primele monumente secuieşti, cu stâlpi / cruci ornate cu drapele şi cocarde tricolore maghiare, precum şi cu alte simboluri secuiești. Aici se regăsesc de asemenea două construcţii semicirculare din piatră pe care sunt lipite fotografii panoramice cu priveliștea dimprejur: În zilele cu vizibilitate maximă, de aici se pot observa Munții Făgăraș, Ceahlău, Rodnei, Apusenii ș.a.

Observații

Marcajele sub Vf. Mădăraş au dispărut în totalitate.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Valea Mădăraşul Mic - Valea Săritor - Vf. Harghita Mădăraş în Harghita, Harghita este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră