Touristik Label - 119MN04: Vf. Arama Neagră - Peştera Şugău - Vf. Şipoş

Legătura Vf. Arama Neagră - Vf. Şipoş (pe la Peştera Şugău)
Traseul 4 Bandă Albastră este un traseul frumos de vacanță în munții Giurgeului, care leagă doi munticei pitorești, Muntele Negru și Muntele Șipos, trecând aproape de Peștera Șugău, de o frumusețe aparte. Peștera este supranumită „lumea pietrelor picurătoare” și este accesibilă doar cu ghid. Priveliști spre Munții Giurgeului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
8,47km
Durată
4:15-5:00h
Urcare
654m
Coborâre
634m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Coborâm înspre vest trecând pe lângă refugiul Izvoru Mureşului, de unde, la 150 m pe marcaj punct-albastru-în-cerc-albastru putem ajunge la izvorul geografic al Mureşului. Menţinând marcajul BA într-o coborâre mai abruptă, în 1 km ajungem în Poiana Arama Neagră. Din poiană coborâm spre valea pârâului Balogh tăind curba de nivel oblic-stânga până la intrarea în pădure, unde poteca devine mai evidentă. La intersecţia cu Valea Loc o luăm la stânga, iar după 1.5 km o luăm la dreapta pe Valea Şugo ce ne duce la Peştera Şugău. De aici urcarea este abruptă şi susţinută, însă de la intersecţia cu traseul TR ea se ameliorează până pe Vf. Şipoş.

Etape

Vf. Arama Neagră - Peştera Şugău - Vf. Şipoş

Descriere

Traseul 4 BA este legătura dintre Muntele Negru și Muntele Șipos, respectiv Vf. Arama Neagră și Vf. Şipoş, cu acces la rezervația speologică Peştera Şugău. Este un traseu relativ ușor, cu câteva pante abrupte, cu aprox 800 m diferențe de nivel, în cca. 4 - 4.5 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Pentru a ajunge pe Vârful Arama Neagră (1538 m) / Muntele Negru (Fekete Rez în maghiară) trebuie urmat marcajul CR (vezi descriere traseul 1) ce leagă satul Izvoru Mureşului de creasta principală a Hășmașului. Ne bucurăm de priveliști spre versanții abrupți ai Hășmașului Mare și Valea Oltului, iar mai departe, deslușim munții Ciucului. 

Din vârf coborâm pe lângă refugiul Izvoru Mureşului, la derivația PAD spre izvorul geografic al Mureşului. Locul în care apa limpede a izvorului vede lumina zilei se află la 1350 m alt. (info). Revenim la refugiu, semnăm condica de prezență, apoi coborâm abrupt cca 1 km alături de PA (traseul 3) spre Poiana Arama Neagră, sub Vf. Biucfo (Fagilor), unde întâlnim TG (traseul 2). Coborâm la drumul forestier ce vine din Șaua Loc, spre localitatea Voşlobeni, pentru scurt timp, până la gura pârâului Chindeni, apoi facem dreapta pe Valea Şugo și ajungem la zona de popas de sub Peştera Şugău (vezi descriere peșteră)

De la Peştera Şugău, urmează o urcare abruptă şi susţinută pe pantele Muntelui Șipoș, cel mai înalt din Munții Giurgeu, sub care întâlnim CR (traseul 1). Din creastă avem un tur de orizont către valea Oltului, culmea principala a Hășmașului și Depresiunea Ciucului. Înspre V, deslușim localitatea Voşlobeni și Valea Mureșului.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Vf. Arama Neagră - Peştera Şugău - Vf. Şipoş în Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră