Traseul 24 PR este traseul în circuit de vizitare a frumoaselor căderi de apă Cascada Runcului, Cascada Laia Mare (Miss), Cascada Vălul Miresei (V. Iadului), Cascada Săritoarea Ieduţului.și Cascada Iadolina Este un traseu destul de solicitant, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în aprox. 8 - 9 h, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.
Traseul pornește de la confluența Văii Runcului cu Valea Iadului, aflată la cca. 2 km sud de satul de vacanţă Coada Lacului Leşu. Urcăm ușor în amonte pe Valea de Runc și trecem la scurt timp de o primă cascadă frumoasă, de mici dimensiuni. Drumul continuă pe lângă câteva cabane, un gater de lemne și ajunge după aprox. 5 km, la derivația spre Cascada Runcului, marcaj punct roșu dublu (cca. 100 m)
Drumul continuă pe o pantă mai accentuată, intersectează câteva drumuri de exploatare (atenție sporită), apoi părăsim valea spre zona Vârfului Laia Mare, unde urcuşul se mai domoleşte. O curbă bruscă la stânga ne scoate într-o poiană frumoasă de unde putem admira Poiana lui Ilie și vf. Băița. (aprox 1 h de la cascadă).
Traversăm un pâlc de pădure, apoi o poiană mai mică și ieșim din pădure pe o păşune largă, pe care urcăm uşor, la liziera pădurii. În vecinătatea Vârfului Muncelaşu, avem parte de privelişti fermecătoare înspre Vlădeasa, Buteasa şi Vârful Poieni. În stânga se văd construcțiile aferente Vf. Stâna de Runc, cu un aer pitoresc.
De la belvedere coborâm la o intersecție, apoi cotim dreapta și intrăm din nou în pădure, părăsind la scurt timp drumul și coborând abrupt (cu atenție la marcaje) aprox. 30 min, pe o potecă firavă până la derivaţia spre Cascada Laia Mare (Miss). (de 10 min) Marcajele puncte duble (dus-întors) roşii sunt însoțite de cele albastre - derivația Circuitului Săritoarea Ieduțului (traseul 14). Aflată într-un cadru natural de poveste, pe un afluent de dreapta al Văii Iadului, cascada stă ascunsă în vegetația bogată. Cascada Miss este alături de Cascada Iadolina, Cascada Vălul Miresei și Cascada Săritoarea Ieduțului, una din principalele atracții turistice din apropierea stațiunii Stâna de Vale.
Revenim la drum și coborâm odată cu Valea Iadului, alături de marcajul PA Circuitul Săritoarea Ieduțului, trecând pe la Cascada Vălul Miresei (de pe Valea Iadului), vizibilă chiar din drum, cu o cădere de cca. 35 de m (a nu se confunda cu Cascada Răchițele, care este de asemenea cunoscută sub numele de Cascada Vălul Miresei).
Ajungem la indicatorul spre Cascada Săritoarea Ieduţului, unde ne putem abate de la drum cca. 15 - 20 min, prin pădure, pe o potecă frumoasă paralelă cu pârâul Ieduţului, trecând de o primă cascadă mai mică. Atrași de vuietul asurzitor al cascadei Săritoarea Ieduțulu, vom pătrunde în acest colț sălbatic de natură. Căderea spectaculoasă (cca. 15 m înălțime) se află într-o oază cu o vegetație bogată în ferigi uriaşe și frumoase.
Revenim la DJ și coborâm lent urmând serpentinele V. Iadului pentru cca. 1 h până la Cascada Iadolina, care poate fi admirată din drum, pe o platformă metalică sau de la baza ei unde se ajunge pe o potecă. Frumoasa cădere de apă în trepte atrage anual mii de turiști. După cca. 1,3 km ajungem la un pod peste Valea Iadului, unde se află intrarea în traseul de legătură PAD (traseul 30) cu Culmea Beiuşele, pe care se desfășoară TA (traseul 28) - Stâna de Vale - Peștera Meziad.
Tot aici, imediat după pod, un indicator ne invită să ne abatem de la traseu 250 m pentru a admira un molid secular. Ultimul sector trece pe lângă mai multe cabane şi pensiuni pitorești și ajunge în cca. 1 h de la Cascada Iadolina, înapoi la punctul de start.
Comentarii
Atentie!!!
Traseul este inchis datorita caderilor masive de copaci. Eu l-am facut in 17 noiembrie 2018, insa a fost foarte dificil.
Pe portiuni mari de traseu nu se poate merge, trebuie mers pe variante paralele cu traseul, fara indicatoare si pe pante foarte abrupte.
inchis.jpg