Touristik Label - 1213MN17: Stâna de Vale-Vf. Buteasa

Legătura Stâna de Vale - Vârful Buteasa
Traseul 17 Triunghi Roșu este traseul de acces spre Vârful Buteasa (1792 m), cel mai înalt din zona Stâna de Vale, cu perspective largi asupra Barajului Drăgan - Floroiu și asupra întregului masiv al Vlădesei. Există derivații CA și PG spre cascada Moara Dracului, o altă bijuterie din munții Vlădeasa.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
11,04km
Durată
3:00-5:00h
Urcare
1068m
Coborâre
364m
Vârf
1768m

Tabs

Indicaţii de orientare

Până în poiana de sub vârf traseul este comun cu traseul 16 BG (vezi descrierea la traseul 16). De aici, de la un stâlp indicator cu săgeţi ne îndreptăm spre nord, întâi pe păşune, apoi printre ienuperi, jnepeni şi pâlcuri de grohotiş. Poteca este clară şi bine marcată. De pe vârf avem parte de o privelişte cuprinzătoare până departe în toate direcţiile.

Etape

Stâna de Vale-Culmea Muncelu-Cantonul Forestier Ciripa-Poiana Stânişoara-Vârful Buteasa

Descriere

 

Traseul 17 TR este traseul de legătură Stâna de Vale spre cel de-al doilea cel mai înalt vârf al Vlădeasei, punct de belvedere cu perspective largi și pitorești asupra întregului masiv. Este un traseu destul de solicitant, în cca. 4 - 5 h, potrivit drumeților cu experiență montană și cu abilităţi de orientare, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Stațiunea Stâna de Vale este o importantă bază turistică, poziționată în inima munților Apuseni, la altitudinea de 1100 m în apropierea Parcului Natural Apuseni., important punct de plecare spre numeroase trasee turistice și cicloturistice din zonă și loc de odihnă și tratament pentru diferite afecțiuni. Stațiunea are și o pârtie de schi cu lungimea de 550 m.

Porninim din Stațiunea Stâna de Vale, trecem pe lângă Izvorul Minunilor,  pe un drum forestier la început asfaltat, apoi luăm direcția spre Cascada Moara Dracului pe un drum care urcă prin pădure, cu marcaje BA, BG, TR și CA. După ce ieșim de pe drum, menținem poteca care urcă prin pădure la o pășune de pe Culmea Muncel cu stână mare. Aici se desprinde la stânga BA, spre Lacul de Acumulare Leșu (traseul 26) și se intersectează PG -  Circuitul Stâna de Vale (traseul 13).

Continuăm alături de BG și CA pe un drum forestier care trece pe la Cantonul Forestier Muncel, apoi intrăm în pădure şi coborâm destul de abrupt spre Valea Drăganului, până lângă Cantonul Forestier Ciripa. Aici lăsăm la stânga CA, spre Cascada Moara Dracului (traseul 18) și urcăm împreună cu marcajul BG până la stâlpul indicator unde începe traseul de legătură PG spre Moara Dracului, (traseul 19). Cu o abatere de 30 min putem vizita impunătoarea Cascadă Moara Dracului ce se prăvălește peste două săritori ce însumează cca. 20 m, între blocurile gigantice de stâncă, într-un decor deosebit de sălbatic și fermecător, pe versantul vestic al munților Vlădeasa.

Revenind la traseu, traversăm pe rând pâraiele bazinului văii Moara Dracului, ghidați de stâlpii de marcaj până la indicatorul unde marcajul TR se avântă printre ienuperi, jnepeni şi pâlcuri de grohotiş spre Vârful Buteasa (1792 m), de pe care se deschide o largă panoramă asupra întregului masiv al Vlădesei. Poteca spre vârf este clară şi bine marcată, iar în dreptul balizei ne vom bucura de priveliștea panoramică spre creasta Piatra Calului și creasta Muncei (NV), spre crestele Poieni si Bohodei (NE) și spre frumosul Lac de Acumulare Drăgan - Floroiu (N).

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Stâna de Vale-Vf. Buteasa în Vlădeasa, Bihor este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră