Touristik Label - 715MN33: Călimănel-Şaua Tarniţa-Călimanel

Circuitul Călimănel - Altar cu belvedere - Călimănel
Traseul 33 Punct Albastru este un traseu în circuit ce pornește din localitatea Călimănel, cu scopul de a vizita conturul Vf. Băieşului și punctul de belvedere sub formă de „altar amenajat“ (960 m alt), un frumos loc panoramic către Valea Mureşului şi Topliţa.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
9,28km
Durată
~3:30h
Urcare
513m
Coborâre
513m
Vârf
986m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Acest traseu este unul de tip circuit, şi porneşte din Călimănel, la intrare în Topliţa, de pe DN15. Intrarea se face printre case, pe strada Fânaţelor, unde se găseşte un prim marcaj PA pe un stâlp de beton. Se urcă printre case pe un drum pietruit, iar după aprox. 1,2 km se intersectează un drum forestier unde se virează stânga. După încă 1 km se ajunge la o bifurcaţie unde se face stânga pe un drum de tractor, intrându-se pe o buclă de aprox. 2 km care va ajunge înapoi în drumul forestier iniţial, cu aprox. 600 m mai jos faţă de bifurcaţie. Bucla se face cu scopul de ajunge sub Vf. Băieşului, unde se găseşte un „altar amenajat“, de unde se deschide o belvedere către Valea Mureşului şi Topliţa. Ajunşi înapoi la bifurcaţie se continuă spre dreapta de data aceasta, urmând o scurtă urcare iar apoi coborâre până în Şaua Tarniţa, la aprox. 920 m altitudine. Aici se virează stânga, se continuă aprox. 2 km în coborâre abruptă pe prima parte, până se ajunge într-o poieniţă cu un observator de animale sălbatice. Tot aici se intersectează şi traseul 32 (CR). Se traversează poieniţa şi se continuă practic paralel cu DN15, 1 km prin pădure, până se ajunge deasupra caselor din Călimănel. Aici se iese din pădure şi se coboară înspre dreapta ajungând la o uliţă care merge şi ea paralel cu şoseaua, până intersectează strada Fânaţelor, închizând astfel circuitul.

Etape

Călimănel-Altar cu belvedere-Şaua Tarniţa-Călimanel

Descriere

Traseul 33 PA  este ruta de tip circuit ce înconjoară Vf. Băieşului, cu o buclă de acces spre „altarul amenajat“ de sub vârf. Este un traseu relativ ușor, cu cca 500 m diferență de nivel, în aprox. 3.5 h. Iarna accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Traseul porneşte din localitatea Călimănel (la intrare în Topliţa), de pe drumul național Reghin - Topliţa (Valea Mureşului), printre case, pe strada Fânaţelor. Drumul pietruit urcă cca 1,2 km, apoi facem stânga pe un drum forestier care ne conduce la bucla de acces spre „altarul amenajat“, sub Vf. Băieşului - un frumos loc panoramic către Valea Mureşului şi Topliţa, situat la aprox. 960 m altitudine. 

Încheiem bucla și revenim la drumul forestier, urcăm scurt și apoi coborâm până în Şaua Tarniţa (920 m). De aici facem stânga pe un drumeag abrupt, care ne conduce într-o poiană cu observator de vânătoare, unde întâlnim varianta CR (traseul 32) dinspre Văgani. Traseul continuă paralel cu șoseaua (valea Mureșului), cca. 1 km prin pădure, ajunge deasupra caselor din Călimănel și apoi coboară pe o uliță înapoi la strada Fânaţelor.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Călimănel-Şaua Tarniţa-Călimanel in Harghita, Călimani is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră