Touristik Label - 415MN36: Gura Voivodesei-Lacul Iezer

Legătura Gura Voivodesei - Cabana Lomaș - Lacul Iezer Călimani
Traseul 36 Cruce Albastră este unul din traseele principale de acces în creasta Călimanilor dinspre Valea Topliței. Un itinerar ce folosește segmentul sudic al drumului de altitudine, TransCălimani și ajunge apoi la frumosul lac Iezerul Călimani.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
14,24km
Durată
5:00-6:00h
Urcare
922m
Coborâre
58m
Vârf
1747m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la Gura Voievodesei, de la aprox. 870 m altitudine, la km 8 al traseului 35 (CR). Traseul urcă pe drum forestier, trecând pe lângă Schitul Gura Izvorului, iar după 4,5 - 5 km ajunge în Poiana Puturosul. Aici se virează dreapta, urcând pe Valea Puturosul, pe lângă Cabana Lomaş. Se continuă pe drum forestier pentru 7,5 km până la partea inferioară a Poienii Bradul Ciont, loc unde se intersectează traseul 35 (CR) şi 40 (BA). Cele trei trasee merg în comun pentru 2 km, când se ajunge la un izvor cu apă potabilă şi un loc de campare. Aici traseul CA face stânga, părăsind celelalte două marcaje. După încă 10 minute se ajunge la Lacul Iezer, la poalele Vârfului Răţitiş, destinaţia acestui traseu. Lacul Iezer are o suprafaţă de 0,13 ha şi o adâncime între 3 şi 5 m.

Etape

Gura Voivodesei-Poiana Puturosul-Transcălimani-Lacul Iezer

Descriere

Traseul 36 CA face legătura între Valea Topliței și zona înaltă a Călimanilor (Șaua Răţiţiş), urcând până la Iezerul Călimanilor, un frumos lac de baraj natural înconjurat de jnepeni și bujori de munte. Este un traseu de dificultate medie, cu peste 900 m diferențe de nivel, în aprox. 6 h de drumeție. Iarna accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Până la Gura Voievodesei urmăm marcajul CR Valea Lomaş în amonte, cale de 7,5 km, de-a lungul forestierului ce mărgineşte pârâul. (vezi descriere traseul 35). Străbatem o pădure de conifere cu luminișuri din loc în loc.

Continuăm pe Valea Lomaş și după cca. 0.5 km ajungem în dreptul Mănăstirii Gura Izvorului, un frumos schit cu icoane în mozaic, pictate în nişele de sub acoperiş. Continuăm cca. 4 km spre Poiana Puturosul, unde se află Cabana Lomaș . Amplasarea cabanei în perimetrul Parcului Național Călimani și în apropierea Vf. Rețitiș, îi conferă un statut important de punct de start / finish pentru accesul în creastă. 

Valea Pârâului Puturos ne conduce cale de 7,5 km până la partea inferioară a Poienii Bradul Ciont, unde reîntâlnim marcajul CR (traseul 35), ce coboară alături de BA (traseul 40) de pe pantele Dealului Alb. După cca. 2 km, ajungem la un izvor și loc de camping și lăsăm CR și BA la dreapta, coborând la poalele Vârfului Răţiţiş în căldarea lacului Iezerul Călimani (1650 m), un frumos ochi de apă înconjurat de jnepeni. Lacul este una dintre rarele apariții lacustre din munții vulcanici românești și merită descoperit.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Gura Voivodesei-Lacul Iezer în Harghita, Călimani este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră