Touristik Label - 1319MN50: Lacu Roşu - Belvedere Piatra Ghilcoş

Legătura Lacu Roşu - Piatra Ghilcoş (prin Poiana Ghilcoș)
Traseul 50 Punct Albastru Dublu face legătura între fermecătorul lac de baraj natural Lacul Roșu și Piatra Ghilcoş (1378 m), numită şi Observatorul Ghilcoşului, cu vederi frumoase spre stațiunea Lacul Roșu și împrejurimi (Muntele Licaș, Suhardul, Ceahlăul etc)
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
2,41km
Durată
1:00-1:30h
Urcare
395m
Coborâre
28m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Pornim din centrul staţiunii spre Vila Hăşmaşul Mare urcând prin parcarea cu plată. Ocolim vila urcând abrupt în pădure până la casele de sub Piatra Ghilcoş. De la intrarea în pădure ne despărţim de marcajul PA urcând abrupt pe singurul traseu posibil pe Piatra Ghilcoş. De la punctul de despărţire la 250 m ajungem la un izvor. De aici poteca virează spre nord şi după un urcuş de 20 de minute ajungem la punctul de belvedere Piatra Ghilcoş (1378 m), numit şi Observatorul Ghilcoşului.

Etape

Lacu Roşu - Belvedere Piatra Ghilcoş

Descriere

Traseul 50 PAD face legătura între stațiunea Lacul Roșu și punctul de belvedere Piatra Ghilocoş (1378 m). Un traseu destul de solicitant, dar scurt, cu aprox 400 m diferențe de nivel, în cca.2 h de drumeție, nerecomandat iarna din cauza zonelor expuse.

Despre legendele zonei Lacul Roșu puteți afla mai multe din descrierea traseului 46. Pornim din centrul staţiunii și urcăm abrupt pe lângă casele de sub Piatra Ghilcoş, prin pădure, alături de PA (traseul 51) - ce se îndreaptă spre Vf. Hășmașul Negru și Refugiul Poiana Albă. În Poiana Ghilocoş căutăm marcajul PAD cu atenție. Poteca urcă abrupt, trece de un izvor, apoi schimbă direcția spre N și continuă urcușul cca. 20 min până la punctul de belvedere Piatra Ghilcoş (1378 m), numit şi Observatorul Ghilcoşului.

De pe Piatra Ghilcoş ne bucurăm de o panoramă cuprinzătoare spre Lacul Roșu și împrejurimi, cu Muntele Licaş (1675 m) - pe care urcă CA (traseul 49) și vârfurile Suhardul Mare (1507 m), Suhardul Mic, Făgetul Ciucului, Piatra Poienii, Muntele Ghilcoș și Surducul, chiar și vârfuri din Ceahlău (Toaca, Ocolașul Mare, Ocolașul Mic etc).

La Piatra Ghilcoș întâlnim varianta TR (traseul 53), ce urcă aici, tot din stațiune, dar prin. Şaua Vereşcheu. Practic avem opțiunea unui circuit, coborând în aprox. 1.5 - 2h, prin Poiana Dosu Ghilcoş, apoi pe un drum pietros, abrupt spre Şaua Vereşcheu.

Observații

Traseul nu este recomandat iarna din cauza zonelor expuse.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Lacu Roşu - Belvedere Piatra Ghilcoş în Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră