Touristik Label - 813MN19: Legătura 16 BG şi 17 TR cu 18 CA

Legătura BG cu CA spre Casc. Moara Dracului
Traseul 19 Punct Galben este traseul de acces spre Cascada Moara Dracului, una din cele mai frumoase cascade din Munții Apuseni. Traseul PG se desprinde din traseul Bandă Galbenă Stâna de Vale - Platoul Carstic Padiș și coboară uşor prin pădure până la pârâu, apoi depășește două porțiuni de grohotiș, într-o porțiune de abrupt (atenție!).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
0,97km
Durată
~0:30h
Urcare
106m
Coborâre
67m
Vârf
1393m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din traseele 16 BG şi 17 TR se desprinde o ramificaţie marcată cu PG. Acesta foloseşte o potecă tăiată în coasta muntelui care coboară uşor prin pădure până la pârâu. Traversăm pârâul şi urcăm prin vegetaţie la traseul 18 CA. Locul este marcat cu un indicator prins pe un copac. De aici şi până la cascadă mai sunt mai puţin de 300 m.

Etape

Legătura traseului 16 BG şi 17 TR cu traseul 18 CA

Descriere

Traseul 19 PG este o derivație scurtă spre Cascada Moara Dracului, pornind din traseul BG (magistrala St. de Vale - Padiș). Este un traseu relativ ușor, scurt (30 min), potrivit drumeților cu experiența porțiunilor de abrupt cu grohotiș, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pentru a ajunge la startul acestui traseu, se pornește din Stațiunea Stâna de Vale, se trece pe lângă Izvorul Minunilor,  pe un drum forestier, la început asfaltat, apoi se ia direcția spre Cascada Moara Dracului pe un drum care urcă prin pădure, cu marcaje BA, BG, TR și CA. După ce ieșim de pe drum, menținem poteca care urcă prin pădure la o pășune de pe Culmea Muncel cu stână mare. Aici se desprinde la stânga BA, spre Lacul de Acumulare Leșu (traseul 26) și se intersectează PG -  Circuitul Stâna de Vale (traseul 13).

Continuăm pe marcajele BG, TR și CA, pe un drum forestier care trece pe la Cantonul Forestier Muncel, apoi se intră în pădure şi se coboară destul de abrupt spre Valea Drăganului, până lângă Cantonul Forestier Ciripa. Aici lăsăm la stânga CA (traseul 18) - traseul care însoțește V. Moara Dracului și urcăm împreună cu marcajul BG până la stâlpul indicator unde începe traseul de legătură PG. 

Acest traseu foloseşte o potecă tăiată în coasta muntelui care coboară uşor prin pădure până la pârâu, depășește un sector de vegetație abundentă și reîntâlnește marcajul CA (care a venit până aici pe drumuri forestiere). Locul este marcat cu un indicator prins pe un copac. Cele două marcaje continuă cca. 300 de m până la baza cascadei, depășind două porțiuni de grohotiș, într-o porțiune de abrupt care necesită atenție.

Impunătoare, Cascada Moara Dracului se prăvălește în două trepte însumând cca. 20 m, între blocurile gigantice de stâncă, într-un decor deosebit de sălbatic și fermecător, pe versantul vestic al munților Vlădeasa.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Legătura 16 BG şi 17 TR cu 18 CA in Vlădeasa, Bihor is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră