Touristik Label - 615MN35: Monumentul Eroilor de la Topliţa-Secu-Gura Voivodesei-sub Vf.Alb-Transcălimani-Şaua Răţitiş

Legătura Monumentul Eroilor Gura Secului - Şaua Răţiţiş (creastă)
Traseul 35 Cruce Roșie este unul din traseele de acces în creasta principală a Călimanilor dinspre Valea Topliței. Un itinerar lung de vale și pe culmi prelungi, câștigând lent altitudine până în Șaua Răţiţiş, de unde se poate admira oglinda lacului Iezerul Călimani.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
23,49km
Durată
7:00-9:00h
Urcare
1320m
Coborâre
149m
Vârf
1909m

Tabs

Indicaţii de orientare

Acest traseu porneşte de pe DN 15, la ieşirea din Topliţa către localitatea Borsec, din drept cu Monumentul Eroilor de la Topliţa-Secu. Pentru primii aprox. 8 km se urcă foarte lin pe Valea Topliţei, ajungându-se la Gura Voievodesei unde se virează dreapta şi se intră pe Valea Voievodeasa. Următorii aprox. 5,5 km sunt comuni cu traseul 39 (PA), după care traseul virează stânga, ieşind astfel de pe drumul forestier. De aici panta se accentuează, traseul continuă pe o păşune, trecând şi printr-o pădurice, ca după aprox. 2,5 km de la părăsirea drumului forestier să ajungă la un izvor, iar imediat după izvor la un alt drum forestier. Aici se virează dreapta, se continuă urcarea pentru încă 3 km, urmărind în permanenţă drumul forestier, iar apoi se intersectează traseul 40 (BA) care vine din localitatea Bilbor şi urcă până pe Vf. Răţitiş. Aici se face stânga, iar cele 2 trasee merg în comun următorii 5,5 km până în Şaua Răţitiş. Marcajul BA mai continuă 1,5 km până pe Vf. Răţitiş.

Descriere

 

Traseul 35 CR face legătura între Valea Topliței și zona înaltă a Călimanilor (Șaua Răţiţiş), urcând domol drumuri forestiere de vale și culmi prelungi cu pădure de amestec până la jnepenișul de sub creastă. Traseu solicitant, atât din prisma lungimii cât și a celor peste 1300 m diferențe de nivel, în aprox. 9 h de drumeție. Nerecomandat iarna.

Pornim din drumul național Toplița - Borsec, de la  confluența văii Lomaș cu Valea Secul, loc unde se află și Monumentul Eroilor de la Gura Secului. Traseul urcă lin pe Valea Lomaş, apoi ajunge la Gura Voievodesei, unde lasă varianta CA (traseul 36) la stânga (drumul de acces spre Cabana Lomaș).

Urmăm pârâul Voievodesei alături de PA (traseul 39) aprox. 5,5 km pe drumul forestier până în Șaua Voievodesei, apoi poteca CR ne conduce pe pantele Dealului Alb, în culmea căruia găsim un izvor, iar imediat după, un alt drum forestier. 

Drumul ne conduce la intersecția cu traseul 40 BA (Bilbor - Vf. Răţiţiş), alături de care continuăm prin pădurea rară, pe sub Bradul Ciont, până la intersecția cu drumul TransCălimani, drum de altitudine care ne conduce la izvoarele Puturosului, în Rezervaţia Iezerul Călimani (loc de campare și refugiu Salvamont). Frumosul lac Iezerul, care oglindește creasta Răţiţişului s-a format ca urmare a unei alunecări din coasta sud-estică a Răţiţişului, prin bararea izvoarelor Puturosului. 

Urcarea finală către N ne conduce în şaua dintre Bradul Ciont şi Răţitiş (Şaua Răţiţiş), de unde se poate ajunge în cca. 1,5 km la stația Meteo și Vf. Răţiţiş - cu cabană.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Monumentul Eroilor de la Topliţa-Secu-Gura Voivodesei-sub Vf.Alb-Transcălimani-Şaua Răţitiş în Harghita, Călimani este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră