Touristik Label - 119MN38: oraş Borsec - Peştera Scaunul Rotund

Legătura Borsec - Peştera Scaunul Rotund
Traseul 38 Bandă Albastră este un itinerar scurt de vacanță, prin împrejurimile orașului Borsec. Vizităm Peştera Scaunul Rotund, o zonă carstică cu câteva deschideri spre galerii cu o dezvoltare totală de 235 m, friabilă (!) și rar frecventată.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
0,55km
Durată
~0:15h
Urcare
56m
Coborâre
4m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la intersecţia BA-CA din zona terenului de fotbal (Vila Sport) ocolim sala de sport prin stânga pe o urcare susţinută (aproximativ 480 m) de unde cotim brusc stânga în pădure. Ţinem curba de nivel 70 m ce ne va duce la grotă.

Etape

oraş Borsec (Terenul de fotbal) - Peştera Scaunul Rotund

Descriere

Traseul 38 BA face legătura între orașul Borsec și Peştera Scaunul Rotund, o zonă carstică cu regim de rezervație, puțin vizitată, neamenajată. 

Traseul pornește din zona terenului de fotbal (Vila Sport), din CA (traseul 33) - cicloturism pe Drumul de Centură. BA urcă susținut aprox 500 m și face stânga prin pădure, pe curbă de nivel până la zona Scaunul Rotund, o zonă carstică cu regim de rezervație, formată prin depunerea bicarbonatului de calciu din apele calcaroase (tufuri calcaroase).

Intrarea în Peştera Scaunul Rotund se face printr-un puț neamenajat, format prin fracturi tectonice și are un caracter friabil (!). Nu se recomandă explorarea galeriilor fără un speolog acreditat! De asemenea, circulația frecventă în zona deschiderilor poate grăbi prăbușirea pereților și a contururilor intrării (!).

Zona prezintă mai multe deschideri spre galerii cu o dezvoltare totală de 235 m, unde apar pe alocuri stalactite și depuneri coralite. Peștera Scaunul Rotund este cea mai lungă cavitate formată în tuf calcaros din țară.

Observații

Pe tot parcursul traseului marcajul este rar. Potecă rar frecventată.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

oraş Borsec - Peştera Scaunul Rotund in Harghita, Giurgeu-Hăşmaş is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră