Touristik Label - 1015MN37: Poiana Puturosul-Vf.Răţiţiş

Legătura Cabana Lomaș - Vf.Răţiţiş (pe lângă Cascada Lomăşiţa)
Traseul 37 Triunghi Albastru este una dintre variantele de acces în zona înaltă a Călimanilor, dinspre Valea Topliței. Parcurgem Valea Lomaș (TransCalimani), un sector sălbatic cu păduri de molid şi brad până la frumoasa cascada Lomăşiţa, de unde continuăm prin poieni și gol alpin până la Vârful Răţiţiş.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
10,73km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
1048m
Coborâre
10m
Vârf
2007m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu care porneşte de la aprox. 1000 m altitudine din Poiana Puturosul, de lângă Cabana Lomaş. Accesul până aici, se poate face urcând 13 km pe drum forestier foarte bine întreţinut din Topliţa, mai exact de la "Monumentul Eroilor" (ieşire Topliţa către localitatea Borsec), o parte din urcare fiind comună cu traseul 35 (CR), iar o parte cu traseul 36 (CA). Traseul urcă lin, prin pădure pe Valea Lomaşului, pentru 4,2 km. Aici se ajunge la capătul drumului forestier, se trece pe lângă un izvor cu apă potabilă şi se virează dreapta, intrând astfel pe potecă în pădure, pe frumoasa şi sălbatica Vale Lomăşiţa. Poteca e îngustă, trece apa de câteva ori, trece pe şi printre bolovani uzi, peste copaci bătrâni căzuţi pe vale. După aprox. 1,7 km se ajunge într-un mic luminiş unde se întâlneşte un refugiu, care poate adăposti 5-6 persoane. De aici se face stânga intrându-se din nou în pădure. După câteva sute de metri se ajunge într-o poieniţă, aprox. 1550 m altitudine, de la mijlocul căreia, înspre stânga se întâlneşte traseul 38 (PR) - Cascada Lomăşiţa. Urcarea continuă printre copacii tot mai rari ţinându-se tot timpul uşor stânga, se trece printr-o zonă mlăştinoasă, iar apoi, după aprox. 2 km de la Cascada Lomăşiţa, se ajunge în gol alpin, intersectându-se traseul 34 (BG). De aici, cele două trasee continuă urcarea comun, încă 2,6 km, prin gol alpin şi jnepeniş, până la destinaţie, Vf. Răţitiş, situat la 2021 m altitudine. Pe acest vârf se găseşte Staţia Meteo Răţitiş şi o cabană unde se poate înnopta.

Etape

Poiana Puturosul-Gura Lomăşiţei-traseu PR (Cascada Lomăşiţa)-Vf.Răţiţiş

Descriere

Traseul 37 TA face legătura între Cabana Lomaș și zona înaltă a Călimanilor (Vf. Răţiţiş), trecând prin apropierea Cascadei Lomăşiţa). Este un traseu de dificultate medie, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în aprox. 4 -5 h de drumeție. Nerecomandat iarna.

Până la Gura Voievodesei urmăm marcajul CR Valea Lomaş în amonte, cale de 7,5 km, de-a lungul forestierului ce mărgineşte pârâul (vezi descriere traseul 35). De la Gura Voievodesei drumul forestier foarte bine întreţinut (TransCalimani) este marcat CA (traseul 36) și ajunge în Poiana Puturosul, unde se află Cabana Lomaș. Amplasarea cabanei în perimetrul Parcului Național Călimani și în apropierea Vf. Rețitiș, îi conferă un statut important de punct de start / finish pentru accesul în creastă. 

Din Poiana Puturosul, traseul TA urcă lin spre E în lungul pârâului Lomaş până la capătul drumului forestier, depășind un izvor (Gura Lomășița), apoi face dreapta. De aici înaintăm pe pârâul Lomăşiţa pe o potecă sălbatică îngustă care trece apa de câteva ori, depășind câteva cascade mici și ajungem într-un mic luminiş, unde se află Refugiul Lomăşiţa, bine îngrijit, suficient de încăpător pentru 5-6 persoane, construit pe locul ruinelor fostei Cabane Lomășel.

Câteva sute de metri mai sus, ajungem sub Stâncile Lomășiței, niște formațiuni stâncoase impresionante, între care regăsim și o proeminență asemănătoare cu un cap de om. La scurt timp, apele Lomăşiţei se fac auzite într-o cădere spectaculoasă pe mai multe trepte, oarecum ferită de accesul prea multor turiști.  Derivația PR (traseul 38) către Cascada Lomăşiţa face un mic ocol de cca. 5 min. 

Porțiunea finală a traseului TA ne conduce printre copacii tot mai rari la golul alpin, unde primim din stânga marcajul BG (traseul 34), alături de care facem cca. 2,6 km până la Vârful Răţiţiş şi la unul din spaţiile de cazare (cabana Roza Vânturilor sau staţia meteo Reţiţiş). Atenție, acest ultim sector este greu de străbătut în condiţii de vizibilitate redusă.

Observații

Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Poiana Puturosul-Vf.Răţiţiş în Harghita, Călimani este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră